nieuws

TNO, Clingendael en HCSS verhogen bewustwording van hybride dreigingen met veiligheidsgame

26 jul 2018

TNO, Clingendael en HCSS verhogen bewustwording van hybride dreigingen met veiligheidsgame.

In het Hybrid Strategies (HS) Lab brengt TNO partijen zoals Defensie en politie bijeen om te experimenteren met hybride conflictvoering in de vorm van games. Door het spelen van gesimuleerde situaties met zeer realistische scenario’s krijgt de speler meer inzicht in wat die hybride dreigingen zijn of zouden kunnen zijn.

Nationale Veiligheidsgame

Dit gebeurde ook deze maand weer. Samen met Clingendael en HCSS, organiseerde TNO in opdracht van NCTV een nationale veiligheidsgame. Deze game richtte zich op het doorspelen van een scenario waarin hybride conflictvoering centraal stond. Directeurs en vertegenwoordigers van bijna alle ministeries namen deel aan deze game. In het scenario werden ze als spelers met diverse hybride dreigingen geconfronteerd, zoals beïnvloeding van de verkiezingen, desinformatie gericht op onder andere het zwartmaken van topbestuurders, criminele financieringsactiviteiten, grootschalige cyberaanvallen op vitale infrastructuur, militaire afschrikking en economische repressie.

Het spel en de speler

Als speler is het zaak om deze verschillende dreigingen tijdig te detecteren en na te gaan of er een verband te onderkennen was. Ook is het zaak om de herkomst (attributie) van deze dreigingen te duiden en vast te stellen hoe hierop te reageren.

Het resultaat: de bewustwording

Het spelen van de nationale veiligheidsgame maakt de ministeries bewust van de complexiteit en risico’s van hybride dreigingen zoals die momenteel door diverse statelijke actoren worden ingezet tegen westerse instituties en samenlevingen.

Heb je vragen? Neem contact op met ons.

Roadmap

Nationale Veiligheid: TNO heeft vizier op veiligheid in Nederland

Samen met partners in het veiligheidsdomein staat TNO pal voor de veiligheid in Nederland. Het vizier is daarbij gericht op een aantal thema’s. En nu de ontwikkelingen steeds sneller gaan, is het meer... Lees verder
Expertise

Military Operations

Binnen Military Operations houden we ons bezig met het ontwikkelen en toepassen van (wiskundige) technieken en modellen om de gevolgen van beleidsbeslissingen te objectiveren en inzichtelijk te maken... Lees verder
Expertise

Afdeling Modelling, Simulation & Gaming

Hoe kunnen we militairen en veiligheidspersoneel effectief voorbereiden op hun werk in een missiegebied? Hoe kunnen we augmented of virtual reality inzetten om grote hoeveelheden data aan beleidsvoerders... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Rick Meessen

  • Directeur
  • Defensie onderzoek
  • Simulatie
  • Operationele Analyse
  • militaire systemen

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.