nieuws

Hightech met licht; fotonica blinkt uit in Nederland!

06 sep 2018

Het Dutch Optics Centre (DOC) in Delft is het expertisecentrum voor hightech optica en optomechatronica in Nederland. Bij DOC, dat een initiatief is van TNO en TU Delft, zijn inmiddels 300 bedrijven aangehaakt om samen te werken aan het ontwikkelen en/of produceren van hightech optische en opto-mechanische producten en instrumenten. Dit is 80% van alle bedrijven die onder de noemer van fotonica actief zijn. DOC beschikt over veel kennis en kunde waarop de hele industrie, in binnen- en buitenland, een beroep kan doen. Een duidelijke en belangrijke schakel in de keten van internationale fotonica-hubs.

Interesse?

Bedrijven en studenten die meer informatie willen of zich willen aanmelden, kunnen contact opnemen met Erik Ham van Dutch Optics Centre.

Neem contact
Stefan Bäumer (TNO) leidt de heer Bodo Ramelow, Minister-President van Thüringen, rond langs de optische laboratoria van TNO.

Internationale belangstelling en samenwerking

Een bewijs voor de prominente positie van DOC was het officiële bezoek 6 september vandaag van Bodo Ramelow, minister-president van de Duitse deelstaat Thüringen aan het Dutch Optics Centre. Thüringen is de optica-hotspot van Duitsland. In aanwezigheid van de heer Ramelow tekenden ASML, Fraunhofer, Friedich-Schiller Universität Jena, TNO, TU Delft en Zeiss een Memorandum of Understanding. In deze intentieverklaring hebben ze vastgelegd dat ze naast gezamenlijke projecten ook gaan zorgdragen voor het opleiden én uitwisselen van fotonica-studenten. Haast is geboden, een opleidingsplan waarin de verschillende disciplines in de opto-elektronica beschreven staan, is in de afrondende fase.

Nieuwe, grote uitdaging

De fotonica-industrie groeit snel. De wereldwijde groei wordt geschat op 40% in de komende vijf jaar. Dit betekent dat er ook veel vraag is naar vakmensen. Daar wringt de schoen. Erik Ham van Dutch Optics Centre geeft aan dat deze enorme groei resulteert in een tekort aan 'fotonisch' opgeleide medewerkers. "De mogelijkheden zijn enorm en dat willen we waar maken. Met de overeenkomst gaan we dit probleem dus aanpakken.”

Expertise

Optics

Monitoren van de gasconcentratie in de atmosfeer, ontwikkelen van de quantum computer, ontwikkelen van mobiele telefoonchips, non-invasieve glucosemetingen door diabetici: in al deze toepassingen en in... Lees verder
Expertise

Opto-mechatronics

Van het in kaart brengen van de melkweg tot het snel meten en manipuleren van materie op nanometer-schaal: TNO ontwikkelt opto-mechatronische systemen van wereldklasse voor toepassingen in de ruimtevaart,... Lees verder
Nieuws
Contact

Ir. Aart Willem Benschop

  • MKB
  • Smart Industry

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.