nieuws

Mooie energieopwekkende gevelbekleding: de Mona LIsa

26 sep 2018

TNO werkt aan het ontwikkelen van technologieën en producten om de gebouwde omgeving energiepositief te maken. Tijdens TNO’s minisymposium ‘Energieopwekking aan de gebouwschil’ is de Mona Lisa te zien. Niet als schilderij, maar als voorbeeld van wat allemaal kan als gevelbekleding met energieopwekking.

Meer informatie over energieopwekkende gevelbekleding?

Neem contact op met Huub Keizers.

Neem contact op

De Mona Lisa is gemaakt in het kader van het project ‘PV OpMaat’, waarvan TNO de coördinator is. Het project wordt gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland. De demo laat zien dat je met coatings op zonopwekkende geveldelen architecturaal erg mooie dingen kan doen, die veel meer energie opleveren dan de huidige gebruikelijke gevelmaterialen.

Architecturaal mooie opwekkende gevelpanelen

De Mona Lisa is het resultaat van een samenwerking tussen een aantal bedrijven EigenEnergie.net, NBA architecten en TGM. Het Mona Lisa-paneel is 3,5m hoog en 2,5m breed. Het paneel bestaat uit 3 dunne film CIGS zonnepanelen. Deze zijn als geheel gecoat met een afbeelding van de Mona Lisa. De coating is aan de buitenzijde van het glas aangebracht. Door de coating worden energieopwekkende gevelpanelen mooier gemaakt en hebben ze voor architecten grotere toepassingsmogelijkheden in de gebouwde omgeving of infrastructuur.

Samenwerken aan concepten en innovaties

Het symposium biedt een kijkje in de keuken: actuele technologieën, geïntegreerde PV- en zonthermische oplossingen en toepassingen in de markt rond energieopwekking aan de gebouwschil (energy harvesting). Het symposium is onderdeel van de Dutch Green Building week, en vindt 26 september van 13.00 - 17.30 uur plaats in Delft.

Evenement

Minisymposium Energieopwekking aan de gebouwschil

TNO werkt aan het ontwikkelen van technologieën en producten om de gebouwde omgeving energiepositief te maken. Graag nodigen wij u uit voor een minisymposium over innovaties en oplossingen rond energieopwekking... Lees verder
Ons werk

Zonnepanelen op maat voor esthetische integratie in bouwelementen

In het Interreg project PV OpMaat werken acht kennispartners en een tiental bedrijven samen aan de ontwikkeling en demonstratie van bouwelementen die elektriciteit opwekken uit zonlicht. Lees verder
Kennis

Duurzame gebouwen: naar een energieproducerende gebouwde omgeving

Het energiegebruik in Europa neemt toe en fossiele brandstoffen raken op. Voor ongeveer 40% vindt het energieverbruik plaats binnen de gebouwde omgeving. Die moet in ons land in 2050 volledig energieneutraal... Lees verder
Nieuws
Contact

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.