nieuws

Koudewijzer geeft overzicht van de gevoelstemperatuur

21 jan 2019

De door TNO ontwikkelde koudewijzer toont wat in de volksmond de gevoelstemperatuur wordt genoemd op de kaart van Europa. De gevoelstemperatuur is ook bekend als de windchill index of JAG/TI.

Benieuwd naar de gevoelstemperatuur van vandaag? Ga naar de koudewijzer

koudewijzer

Alhoewel de ‘gevoelstemperatuur’ veelal overeenkomt met hoe mensen de temperatuur ervaren is het eigenlijk bedoeld om het risico op koudeletsel of bevriezing in te schatten als gevolg van weer en wind. Als de gevoelstemperatuur onder -15 graden is geeft het KNMI een waarschuwing.

Deze informatie is relevant voor mensen die langdurig buiten werken of verblijven, zoals postbezorgers, politie, of soldaten, maar ook voor daklozen en de instanties die daar over gaan. Het gegeven risico is geldend voor een wandelende, gezonde persoon van gemiddelde lichaamsgrootte, en het risico kan dus groter of kleiner zijn afhankelijk van individuele factoren.

TNO heeft ook onderzocht hoelang men bij lage gevoelstemperaturen taken waarbij handvaardigheid een rol speelt kan  blijven uitvoeren. De koudewijzer is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van het Ministerie van Defensie. Al eerder presenteerde TNO de hittewijzer.

Nieuws
Contact

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.