nieuws

Consortium Automated Security Operations van start voor een weerbaar digitaal Zuid-Holland

08 okt 2019

Met het tekenen van een Letter of Intent is deze week de eerste fase van het consortium Automated Security van start gegaan. Het consortium onder leiding van TNO, in nauwe samenwerking met The Hague Security Delta (HSD), richt zich op het geautomatiseerd detecteren van cyberdreiging met ondersteuning van geavanceerde technologieën zoals Artificial Intelligence. Dit met als doel een veilige en robuuste digitale economie in de regio te waarborgen. In dat kader wordt ook samengewerkt met de Provincie Zuid-Holland en Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en wordt ook beoogd samen te werken met de gemeente Den Haag. De partners van het cybersecurity consortium zijn: The Hague Security Delta (HSD), Hudson Cybertec, Compumatica, Secura, Elastic en KPN.  

Gedurende de eerste fase, tot eind 2019, wordt er gewerkt aan een meerjarig uitvoeringsprogramma. Vanaf Q2 2020 zal uitvoer aan het programma gegeven worden. Het consortium zal met cybersecurity bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen uitgebreid worden aan de hand van de ontwikkelde aanpak.   

Nederland kent een snelgroeiende digitalisering van processen en diensten en heeft daarmee een sterke economische positie verworven. Vitale sectoren zoals logistiek, gezondheidszorg en de maak-industrie transformeren, onder invloed van digitalisering, businessmodellen en bedrijfsprocessen om concurrerend blijven. De groeiende digitalisering maakt Nederland vatbaar voor cyberaanvallen. Zeker gezien de technieken die cybercriminelen gebruiken om in te breken in netwerken van de overheid en bedrijven steeds geavanceerder worden.  

De grote uitdaging voor het implementeren van, onder andere op AI geënte, cybersecurity oplossingen is dat er op grote schaal en op verschillende niveaus data moet worden uitgewisseld om afwijkingen direct te kunnen detecteren en hierop te kunnen handelen. Een integrale, cross-sectorale aanpak tussen publiek en privaat is een randvoorwaarde om tot geautomatiseerde cybersecurityoplossingen voor dreigings- en risicoanalyse, besluitvorming en response te komen waarmee we de hedendaagse uitdagingen het hoofd kunnen bieden.   

Het Consortium Automated Security Operations is een voorbeeld van een initiatief dat in lijn is met uit het nationale Strategische Actieplan voor AI, dat 8 oktober is gelanceerd door staatssecretaris ministerie EZK Mona Keijzer.  

Nieuws

Nu aandacht voor toepassing van AI

08 oktober 2019
Tijdens de lancering van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) bepleitte Prof. Dr.  Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer van TNO, vandaag om naast de broodnodige investeringen in kennis en talent nu... Lees verder
Nieuws

TNO en CBS werken aan transparant en toetsbaar AI-gebruik

07 oktober 2019
Trusted data, trusted AI, trusted answers In de publieke sector wordt steeds vaker geëxperimenteerd en op bescheiden schaal gewerkt met artificiële intelligentie (AI), bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit... Lees verder

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.