nieuws

Samenwerking aardatmosfeeronderzoek Nederlandse ruimtevaart en NASA

28 okt 2019

Van links naar rechts: Kees Buijsrogge (directeur TNO Space), Maarten Schippers (CEO Airbus Defence and Space Netherlands), André Haspels (NL ambassadeur in de VS), Michael Wise (algemeen en wetenschappelijk directeur SRON), Sandra Cauffman (NASA Headquarters), George Morrow (directeur NASA Goddard Space Flight Center), Andre Dress (PACE Project Manager, NASA), André Kuipers (astronaut), Harm van de Wetering (directeur NSO), Jeremy Werdell (onderzoeker, NASA). Credit: NASA Goddard/Taylor Mickal.


Tijdens de IAC werd bekrachtigd dat het Nederlandse aerosolinstrument SPEXone straks meevliegt op het PACE (Plankton, Aerosol, Cloud & ocean Ecosystem) observatorium van NASA. PACE brengt verschillende factoren in kaart die in samenhang invloed hebben op het klimaat en heeft behalve SPEXone nog twee wetenschappelijke instrumenten aan boord: het Ocean Color Instrument OCI en de wolkenpolarimeter HARP-2.

SPEXone

SPEXone wordt ontwikkeld door ruimteonderzoeksinstituut SRON en Airbus Defence and Space Netherlands, daarbij ondersteund door opto-mechanische experts van TNO. SRON en Airbus DS NL zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de samenbouw en het testen van het instrument. De wetenschappelijke leiding ligt in handen van SRON. SPEXone is een publiek-privaat initiatief dat tot stand komt met financiële steun van het Netherlands Space Office (NSO), NWO, SRON en Airbus DS NL.

Invloed aerosolen op klimaat ontrafeld

SPEXone gaat de eigenschappen van aerosolen bepalen. Aerosolen zijn kleine deeltjes als roet, as en woestijnstof in onze atmosfeer en zijn van grote invloed op klimaatverandering en luchtvervuiling. Hun precieze rol is onvoldoende bekend, zo weerkaatsen de meeste aerosolen licht, waardoor ze een afkoelend effect op de aarde hebben. Door absorptie kunnen ze ook een opwarmend effect hebben. Via de (de)polarisatie die de deeltjes aan het zonlicht geven terwijl ze het licht weerkaatsen, meet SPEXone de eigenschappen van de aerosolen (zoals afmeting, samenstelling, vorm en hun absorberend en weerkaatsend vermogen). Om de relevante aerosol-eigenschappen te bepalen is het nodig om heel nauwkeurig de polarisatie te meten. SPEXone is hiertoe in staat door het toepassen van een nieuwe techniek; het instrument moduleert de polarisatietoestand van het invallende licht afhankelijk van de kleur, waardoor intensiteit en graad van polarisatie gelijktijdig kunnen worden gemeten als continue functie van de golflengte.

Nieuws
Contact

Dr. Andy Court

  • Space
  • Earth Observation
  • Business Development

Mediavragen?

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.