nieuws

Samenwerking TNO, UvA, en CWI onder noemer: Meaningful Control of Autonomous Systems

02 okt 2019

TNO,  Universiteit van Amsterdam en CWI gaan een samenwerking aan voor onderzoek naar de impact van intelligente autonome systemen in de maatschappij en de adoptie van op AI gebaseerde systemen. Daartoe tekenden de drie organisaties dinsdag 1 oktober 2019 een Letter of Intent onder de noemer ‘Meaningful Control of Autonomous Systems’ (MCAS).


De regulering van op AI gebaseerde systemen en de waarden, juridische en ethische beginselen in relatie tot de mechanismen die zulke controle uiteindelijk ‘meaningful’ maken, staan centraal in de samenwerking.

De drie organisaties vullen elkaar goed aan op dit gebied. TNO heeft kennis van veilig data delen, uitlegbare AI en menselijk gedrag, en past deze kennis toe op innovaties in de automotive sector, het juridische en veiligheidsdomein en de financiële sector. CWI is gespecialiseerd in deep learning en statistische machine learning De UvA heeft met de rechtenfaculteit enerzijds de juridische en ethische kennis in huis en anderzijds biedt het Instituut voor Informatica kennis rond deep learning, information retrieval, computer vision, en veilige data-uitwisseling.

De komende tijd gaan de partijen zich binnen MCAS richten op case studies in twee applicatiegebieden namelijk autonoom en coöperatief rijden en justitie en publieke diensten. Dit zullen de groeikernen zijn van waaruit grotere initiatieven zullen worden ontwikkeld.

 

Nieuws
Contact

Mr. Kees Nanninga

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers

Mediavragen?

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.