nieuws

TNO stopt als exploitant meetnet Groningen

21 nov 2019

Eind 2014 startte TNO, in opdracht van de NAM, met een grootschalig onderzoek naar de impact van trillingen op bestaande bouwwerken middels een uitgebreid netwerk van sensoren in de provincie Groningen. In vijf jaar tijd is veel waardevolle data verzameld. Maar nu het contract tussen de NAM en TNO afloopt is het tijd het onderzoek te sluiten. Per 1 december 2019 stopt TNO als exploitant van het meetnet Groningen. 

Trillingen veroorzaken schade

Dat aardbevingen schade veroorzaken aan panden is bekend. Maar vijf jaar geleden was het minder duidelijk hoe, en hoe hard trillingen uit de ondergrond resoneren in bestaande gebouwen en wanneer het resulteert in schade aan gebouwen. Bestaande kennis over de gevolgen van trillingen op gebouwen beperkte zich vooral tot de gevolgen voor nieuwbouw. De NAM wilde echter kennis vergaren over de gevolgen voor bestaande bouw om passende maatregelen te nemen en meer schade aan gebouwen in het gaswinningsgebied te voorkomen. TNO startte daarom in opdracht van de NAM een onderzoek naar trillingen in het aardbevingsgevoelige Groningen. 

Wat gebeurt er met de resultaten van het TNO onderzoek?

Om de onderzoeksvraag te beantwoorden werd een naar-woning-type-gesegmenteerde testgroep van 300 gebouwen -280 huizen en 20 publieke gebouwen- ingericht. Een omvangrijk netwerk van sensoren legde elke trilling die zich voordeed in de gebouwen vast. Tien aardbevingen met een magnitude van 2,5 of hoger zijn sindsdien geanalyseerd. Met de opgedane kennis doet TNO verder onderzoek hoe de impact van trillingen te ondervangen is.

Nieuws
Contact

Ir. ing. Erik Langius

Mediavragen?

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.