nieuws

VoltaChem Annual Event 2019: het sluiten van de koolstofkringloop

16 dec 2019

Het Shared Innovation Program VoltaChem vierde op donderdag 11 december zijn vijfjarige bestaan in de Amsterdamse Kromhouthal, tijdens haar Annual Event. Vooraanstaande (inter)nationale experts verkenden het onderwerp 'Re-carbonizing the chemical industry by electrification', gericht op de vraag hoe je moleculen en materialen, zoals kunststoffen, kunt maken in een fossielvrije toekomst.
Het antwoord op dit probleem? Het sluiten van de koolstofkringloop door middel van recycling, het gebruik van biomassa of het valoriseren van kooldioxide, waarbij in alle gevallen de koolstof terugkeert naar het begin van de industriële waardeketen.
Ruim 100 mensen uit de industrie, politiek en de academische wereld gingen met elkaar en de sprekers in gesprek over het decarboniseren van de chemische industrie in interactieve plenaire en parallelle sessies. Keynote speakers waren Ernst Homburg (emeritus hoogleraar in de geschiedenis van wetenschap en technologie, Maastricht University), Michael Carus (managing director van het nova-Instituut) en Pierre Barthélemy (Executive Director Research and Innovation, Cefic). Professor Homburg deelde zijn visie op historische transformaties in de chemische industrie en de lessen die daaruit geleerd kunnen worden. Een van zijn aanbevelingen was "om een brede visie te ontwikkelen op de huidige en toekomstige toestand van de industrie".

Michael Carus sprak over een Renewable Carbon Strategy voor chemicaliën en polymeren. Volgens Carus is koolstof de sleutel tot een duurzame en toekomstgerichte kunststofindustrie. En het is noodzakelijk om de belangrijkste bedreigingen en uitdagingen voor onze planeet aan te pakken: de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit.
De focus van Pierre Barthélemy's lezing was 'The Chemical Industry in Transition’. Hij schetste onder meer de huidige stand van zaken in de Europese chemische industrie en gaf de toehoorders een doorkijkje naar de toekomst. Onderwerpen als de chemische industrie en haar belangrijke rol in de Europese economie, de Europese Green Deal, en het electriciteitsgebruik in Europa en veel meer passeerden de revue.

Na het plenaire gedeelte verdeelden de bezoekers zich over drie parallelle sessies over de waardeketens van VoltaChem: brandstoffen, meststoffen/grondstoffen en kunststoffen. Vertegenwoordigers van organisaties als SkyNRG, DSM, Roselight Ventures, Interatec, Total en TNO gaven korte elevator pitches, gevolgd door discussie, over innovaties om de industrie volledig op circulaire koolstof te laten draaien.

Het 5e Annual Event van VoltaChem bood veel stof tot nadenken over technologieontwikkeling in de chemische industrie, en hoe de industrie én de samenleving in beweging gebracht kunnen worden om de transitie naar een circulaire economie met ‘hernieuwbare koolstof’ als basis te realiseren. De plenaire lezingen boden het bredere perspectief en de break-out sessies leidden tot levendige discussies over dringende kwesties en veelbelovende initiatieven van de industrie.

Onderstaande video is de aftermovie van het succesvolle evenement. Martijn de Graaff (VoltaChem), Francois Badoux (AVA biochem), Butra Boonliang (SCG) en Pierre Barthélemy (Cefic) delen hun inzichten over het onderwerp van recarbonisatie. Wat is de juiste richting? En welke rol speelt VoltaChem hierin?

Nieuws
Contact

Ir. Martijn de Graaff

  • chemie
  • formulering
  • scheiding
  • proces
  • modulair

Mediavragen?

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.