nieuws

Foutloos werken met Mensgerichte Technologieën

15 feb 2019

Mensgerichte technologie, zoals collaborative robots (cobots), Augmented Reality (AR) support systemen en exoskeletten hebben effect op productiviteit, productkwaliteit, inleertijd en werkbelasting van werknemers. TNO presenteerde tijdens de opening van het Delftse Smart Industry fieldlab RoboHouse onderzoeksresultaten waar het effect uit blijkt.

Wilt u meer weten over de mensgerichte technologieën van TNO?

Neem contact op met Gu van Rhijn

Neem contact op

Wat is mensgerichte technologie? Wat levert het op? Hoe implementeer je deze technologie succesvol? Vragen waar tijdens inspirerende workshops antwoorden op werden gevonden en gedeeld met de aanwezige organisaties, die een directe link zien met hun eigen bedrijfsvoering.

Implementatie in de praktijk: hoe doe je dat?

Voor implementatie van deze nieuwe technologieën is het van belang goed te kijken naar welke taken zich lenen zich voor robotisering en welke niet. Daarnaast moet er gekeken worden naar welke informatie ervaren en onervaren medewerkers nodig hebben om foutloos te kunnen werken. Daarnaast is het zaak om bij implementatie na te gaan hoe deze robots en AR support systemen digitaal verbonden zijn met bestaande informatiesystemen.

Ruud Keulen, algemeen directeur van Thomas Regout International (producent van telescopische sliders in Maastricht), schetste aan de hand van videobeelden de transitie die het bedrijf doormaakt naar een flexibele fabriek waarin kleine series en een grote productmix in korte tijd gemaakt kunnen worden. “De medewerkers die er voorheen werkten, werken er nu nog steeds, maar hebben een andere rol. De toegevoegde waarde van de mens is toegenomen: robots nemen transport en handling taken over”. “De medewerker voert kritische inspectie en assemblage taken uit, bijvoorbeeld bij het samenstellen van de gereedschappen, hierbij ondersteund door een AR projectie systeem. Dit voorkomt mogelijke fouten en verkort de inleertijd van nieuwe onervaren medewerkers.”, aldus Ruud. Ook benadrukte Ruud dat een dergelijke transitie tijd kost en eerst ook weerstand oproept in de organisatie. “Het betrekken van de medewerkers bij het ontwikkelen en invoeren van nieuwe technologie, en vervolgens laten zien en ermee gaan werken zijn van groot belang”.

Mensgerichte technologie wordt ook ingezet bij sociale werkbedrijven. Zo gebruikt Amfors, in Amersfoort, verschillende technologieën als ondersteuning van  hun medewerkers. Een goed voorbeeld is het gebruik van exoskeletten bij pakkethandling voor Post NL. Roald Klumpenaar, programmaleider inclusieve technologie bij Amfors: “Twee medewerkers zijn zo enthousiast, dat ze niet meer zonder exoskelet willen werken. Daarnaast test Amfors met diverse kennispartners de inzet van cobots bij LED montage en AR projectie technologie in assemblage. Ronald de Koning (algemeen directeur): “Amfors wil deze technologieën inzetten om de inzetbaarheid en groei van de medewerkers te vergroten”

Zelf een demonstratie bijwonen?

Interesse om de toepassingen in de praktijk te bewonderen? Bezoek het Fieldlab RoboHouse in Delft. Ook in het Fieldlab Flexibel Manufacturing (Brainport Industrie Campus) zijn vanaf april 2019 diverse voorbeelden van slimme mensgerichte technologieën in een pilot productielijn te bezichtigen.

Expertise

Sustainable Productivity & Employability

De Expertisegroep Sustainable Productivity and Employability verbetert de duurzame arbeidsproductiviteit in organisaties. Met duurzaam bedoelen we dat oplossingen aansluiten bij wat bijdraagt aan gezondheid... Lees verder
Nieuws
Contact

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.