nieuws

Nieuwe polymeren-labs voor Brightlands Materials Center Geleen

TNO en Limburg faciliteren uitbreiding onderzoekscentrum voor polymere materialen en toepassingen • 27 feb 2019

Met de opening van de nieuwe lab- en kantoorfaciliteiten op de Brightlands Chemelot Campus op woensdag 27 februari heeft Brightlands Materials Center een nieuwe stap gezet in zijn jonge bestaan. De nieuwe faciliteiten in Geleen, met een oppervlak van 850m2, bieden plaats aan 40 onderzoekers en studenten die onderzoek doen naar nieuwe polymere materialen en hun toepassingen. Brightlands Materials Center is een gezamenlijk initiatief van TNO en de provincie Limburg.

Samenwerking en groei

De opening van de faciliteiten in het splinternieuwe Brighthouse 220 op de innovatie campus werd officieel gemaakt door de Limburgse gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur Joost van den Akker en door de voorzitter RvB en CEO van TNO Paul de Krom. De provincie en TNO zorgen samen voor een belangrijk deel van de financiering van dit onderzoekscentrum naar nieuwe polymere materialen en hun toepassingen. Brightlands Materials Center is sinds zijn oprichting in 2015 sterk gegroeid en heeft inmiddels meer dan 60 partners uit de onderzoekswereld en het bedrijfsleven actief aangetrokken met zijn innovatieve onderzoek.

Aansprekende resultaten

Het onderzoek richt zich met name op duurzame toepassingen van materialen, om hiermee een bijdrage te leveren aan de uitdagende klimaatdoelstellingen gericht op beperking van CO2. In drie missie-gedreven programma’s heeft het Centrum inmiddels aansprekende resultaten behaald: een raamcoating voor huizen en gebouwen die, selectief, bij warm weer de warmtestraling van de zon buiten laat, terwijl bij koud weer alle zonkracht doorgelaten wordt om het huis op te warmen. Er is een technologie ontwikkeld om met 3D printen op locatie ijzersterke reserveonderdelen te maken. Dit leidt tot veel efficiëntere logistiek. Samen met regionale MKB heeft het Brightlands Materials Center een proeftuin om lichtgewicht composiet materialen te maken die gebruikt kunnen worden om voertuigen lichter en dus zuiniger te maken. Voor deze proeftuin is op korte termijn een verdere uitbreiding voorzien in een productie-omgeving van 300m2 extra.

Inzet op duurzame samenleving en kenniseconomie

Paul de Krom, voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO: “De provincie Limburg en TNO zijn samen gecommitteerd om actief een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving door het versterken van de kenniseconomie. Naast Brightlands Materials Center wil TNO zijn activiteiten in Limburg verder uitbreiden met een nieuw centrum voor duurzame chemische processen, Brightsite genaamd.”

Joost van den Akker, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur van de provincie Limburg: “Deze nieuwe labs voor Brightlands Materials Center betekenen een verdere impuls voor het onderzoek op de Brightlands Chemelot Campus en de intensieve samenwerking tussen TNO en de Provincie Limburg. Met deze hightech faciliteiten kunnen materiaaltoepassingen voor de toekomst doorontwikkeld en duurzaam verankerd worden in Limburg, waar we als samenleving van kunnen profiteren.”

Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.