nieuws

Uitstekend evaluatierapport voor QuTech

28 mrt 2019

Een internationale beoordelingscommissie onder voorzitterschap van professor Robbert Dijkgraaf is 'onverdeeld positief over het succes van QuTech in het verleden en heeft alle vertrouwen in het instituut voor de komende jaren'. Dijkgraaf overhandigde het evaluatierapport op woensdag 27 maart 2019 aan de TU Delft en TNO. Tim van der Hagen, voorzitter van het college van bestuur van de TU Delft: "Dit uitstekende rapport is het resultaat van de inzet en het buitengewoon harde werk van veel mensen bij QuTech. Ik ben er trots op dat de beoordelingscommissie bevestigt dat QuTech heel goed bezig is." Het uiteindelijke doel van QuTech, een samenwerking tussen de TU Delft en TNO, is het ontwikkelen van een quantumcomputer en quantuminternet.

Voor meer informatie over het Research Review QuTech 2015-2018

Hier lezen
Van links naar rechts: Ronald Hanson, Tim van der Hagen, Robbert Dijkgraaf en Peter Werkhoven

Zeer succesvol

De commissie is onder de indruk van de 'enorme vooruitgang die het relatief jonge instituut QuTech heeft geboekt en de professionele organisatie die het heeft ingesteld'. De commissie ziet een instituut met onderzoek van wereldklasse, met invloedrijke, baanbrekende experimenten en publicaties in vooraanstaande wetenschappelijk tijdschriften. Tegelijkertijd is QuTech erin geslaagd veel partners uit de academische wereld, het bedrijfsleven en het maatschappelijk veld aan te trekken, zowel voor financiering als voor het opzetten van een quantumgemeenschap en quantumcampus rondom de activiteiten van het instituut. "We zijn erg blij dat de commissie volledig overtuigd is van de kwaliteit, haalbaarheid en maatschappelijke relevantie van QuTech", zegt Paul de Krom, CEO van TNO.

Krachtige visie

In 2014 hadden de TU Delft en TNO de 'krachtige visie om hun organisaties samen te brengen' in een onderzoekscentrum met een missie, gericht op het ontwikkelen van schaalbare prototypen van een quantumcomputer en quantuminternet. In 2015 werd de samenwerking formeel vastgelegd in een stevige financiële verbintenis voor tien jaar, met belangrijke steun van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, NWO en de Nederlandse topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM). Deze beoordeling is de eerste in die periode en heeft betrekking op de periode van 2015 tot en met 2018. Ronald Hanson, wetenschappelijk directeur van QuTech: "Deze beoordeling geeft ons vertrouwen en waardevolle input voor de toekomst nu we ons instituut ontwikkelen voor de volgende stappen in de richting van de quantumcomputer en quantuminternet."

Nationale agenda

Quantumtechnologieën zullen naar verwachting grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben. De unieke kracht van quantumcomputers en quantuminternet kan in de toekomst worden ingezet voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals energie, gezondheid en veiligheid. Naast de sterke, blijvende steun voor QuTech prijst de commissie ook het initiatief van een nationale 'quantumagenda' en is zij van mening dat QuTech in de positie is om de instelling van zo'n veelomvattend nationaal programma te coördineren. Deze ambitie zou de positie van Nederland in de internationale quantumgemeenschap kunnen versterken.

Ons werk

QuTech: quantum-computing en quantum-internet

Quantumtechnologie zal naar verwachting in de toekomst steeds belangrijker worden. QuTech is een instituut voor geavanceerd onderzoek op het gebied van quantumcomputing en quantuminternet. Dit samenwerkingsverband... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. Rogier Verberk

  • Quantum
  • QuTech
  • Medical Instrumentation
  • Semiconductor Equipment
  • Medical Instrumentation

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.