nieuws

Efficiënter geneesmiddelenontwikkeling én minder dierproeven: de uitdaging!

19 apr 2019

TNO is samen met Stichting Proefdiervrij en het biofarmaceutisch bedrijf Galapagos een unieke samenwerking gestart. In dit initiatief wordt onderzocht of het mogelijk is om de ontwikkeling van medicijnen efficiënter te maken én minder proefdieren te gebruiken, door verschillende technologieën slim aan elkaar te koppelen. Het initiatief is goedgekeurd door de Top Sector Life Sciences & Health (LSH) en draagt bij aan de ambitie van de Nederlandse overheid om in 2025 koploper te zijn op het gebied van proefdiervrije innovaties.

Meer weten over deze samenwerking om de ontwikkeling van medicijnen effectiever te maken én minder proefdieren te gebruiken?

Neem contact op met Roeland Hanemaaijer

Neem contact op

De innovatie

Voordat kandidaat-geneesmiddelen in mensen worden getest, wordt uitgebreid onderzoek naar de werkzaamheid gedaan in (proefdier)modellen. De voorspellende waarde van deze modellen blijkt vaak beperkt, waardoor er veel kandidaat-geneesmiddelen afvallen tijdens studies met patiënten. Dit leidt tot vertraging en zeer hoge kosten.

In veel onderzoek naar alternatieven voor dierproeven wordt ter vervanging van een specifiek diermodel een nieuw model ontwikkeld. Vaak blijven deze alternatieven op de plank liggen omdat onduidelijk is op welke manier ze bruikbaar zijn in de praktijk of omdat ze onvoldoende gevalideerd zijn als 1-op-1 vervanging.

Om hier verandering in te brengen gaan TNO, Stichting Proefdiervrij en Galapagos investeren in onderzoek naar een slimme integratie van patiëntgerichte modellen en technieken die al ontwikkeld zijn. Gezamenlijk kunnen deze modellen waardevolle informatie geven over de werkzaamheid van kandidaat-medicijnen, voordat deze in de mens worden getest. Voorbeelden daarvan zijn in vitro technieken (zoals organ on a chip), computer simulaties, systeem biologie en big data analyses.

Er zal worden begonnen met onderzoek naar fibrose, een aandoening waarbij lichaamsfuncties verminderen als gevolg van littekenvorming. In een later stadium worden ook modellen voor andere ziekten en aandoeningen in kaart gebracht.

Samenwerking

De drie partners in het initiatief zijn heel divers, maar alle drie zijn ze ervan overtuigd dat medicijnontwikkeling efficiënter kan en dat de kracht van proefdiervrije innovaties ligt in de integratie van verschillende technologieën.

Roeland Hanemaaijer, senior onderzoeker bij TNO: “De typen geneesmiddelen die tegenwoordig ontwikkeld worden, zijn fundamenteel anders dan die van vroeger. Bovendien wordt steeds meer gekeken naar de werkzaamheid bij individuele patiënten. Juist daarom kunnen meer patient-geörienteerde in plaats van proefdiergerichte methoden een belangrijke rol spelen”.

Algemeen

Proefdiervrije innovaties

Nederland heeft de ambitie om voorloper te zijn in de internationale transitie proefdiervrije innovatie. TNO werkt samen met bedrijven, overheden, academische instellingen en maatschappelijke organisaties... Lees verder
Algemeen

UvA studenten aan de slag met proefdiervrije innovaties vanuit economisch perspectief

Er worden steeds meer proefdiervrije technologieën ontwikkeld (denk aan organen-op-chips, organoids, 3D-bioprinten en geavanceerde computermodellen) en het lijkt erop dat het aantal gerelateerde bedrijfsactiviteiten... Lees verder
Roadmap

Biomedical Health: beter begrip van ziekte en gezondheid

De zorgkosten stijgen, daar willen én kunnen we wat aan doen. De roadmap Biomedical Health ontwikkelt tools en kennis waarmee we bedrijven, professionals en individuen helpen om gepersonaliseerde gezondheidsinterventies... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. Roeland Hanemaaijer

  • Metabolic Health Research

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.