nieuws

TNO, Obeo en Altran werken samen aan methodieken om de complexiteit van high tech systemen aan te pakken

De innovatiekloof overbruggen - Geavanceerde methodieken voor SW engineering marktrijp • 10 apr 2019

Tijdens het ESI symposium op 9 april tekenden TNO, Obeo en Altran een intentieverklaring om samen te werken aan oplossingen voor deze complexiteit. Thema van het ESI symposium is “Intelligence, the next challenge in system engineering”? Meer dan 500 system engineers afkomstig uit het brede high-tech industrie en academische netwerk van ESI waren aanwezig op het symposium.

Voor meer informatie over de oplossingen waar wij samen aan zullen werken

Neem contact op met Frans Beenker

Neem contact op
van links naar rechts Etienne Juliot (Obeo), Berry Vetjens (TNO), Lars Seegers (Altran) vertegenwoordigen de deelnemende organisaties

De high-tech industrie levert producten waarvan de complexiteit voortdurend toeneemt. Deze complexiteit is zodanig dat inzicht, overzicht en tegelijkertijd greep houden op de details  een grote uitdaging is geworden en geen vanzelfsprekendheid. Hoe goed system engineers ook zijn, het menselijk brein kan deze complexiteit eigenlijk niet meer overzien. ESI, onderdeel van TNO, werkt al jaren in open innovatie samen met partners uit de high-tech industrie en de academische wereld aan de ontwikkeling van methodieken om deze complexiteit te beheersen. Mede dankzij deze methodieken blijft de Nederlandse high-tech industrie wereldwijd concurrerend. Implementatie van deze geavanceerde methodieken heeft al geleid tot verbetering in de efficiency van engineering van 20% tot 80%.

We overbruggen hiermee de innovatiekloof

ESI maakt gebruik van de meest recente kennis van zijn universitaire partners (TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Radboud Universiteit Nijmegen) en ontwikkelt deze verder tot toepassingen in de industrie, inclusief benodigde tools. Berry Vetjens, directeur markt bij TNO ICT: “De grote uitdaging in toegepast onderzoek is om de innovatiekloof van onderzoek naar industriële toepassing te overbruggen. ESI als Joint Innovation Center van TNO bewijst zich hier weer als leidende onderzoeksgroep in Nederland voor high-tech systems design engineering”.

De ontwikkelde methodieken zijn bij partners uit de high-tech industrie  (o.a. ASML, NXP, Océ, Philips, Thales, Thermo Fisher Scientific) doorontwikkeld en gevalideerd. Deze bedrijven hebben gezamenlijk met TNO en voorheen het Ministerie van Economische Zaken geïnvesteerd in de ontwikkeling en zijn bereid de opgedane kennis te delen met de industrie. Frans Beenker, business directeur van ESI: “ESI richt zich op de ontwikkeling van nieuwe methodieken terwijl onze partners moeten kunnen vertrouwen op continuering van onze ondersteuning. Reden waarom wij partners hebben gezocht die ons kunnen helpen met grootschalige toepassing van onze resultaten binnen de bedrijven. Deze hebben we gevonden bij Obeo voor het vermarkten van tools en Altran voor de toepassing en support bij bedrijven.”

Etienne JULIOT, VICE PRESIDENT Obeo“Als toonaangevende speler in de markt van Model-Based System Engineering en Modeling-tools zoals bijvoorbeeld Capella en Sirius, stellen we het bijzonder op prijs te kunnen werken met ESI. Zo kunnen we HW / SW-architecten de mogelijkheid bieden vroegtijdig simulaties realiseren. Het partnership met ESI en Altran is DE gelegenheid voor early adopters van Research & Open Source-projecten te profiteren van professionele software voor de industrie. " Lars Seegers CEO Altran Nederland: “Altran is verheugd om de samenwerking met ESI en OBEO te ondertekenen waarmee geavanceerde ontwikkeling methodologieën en tools voor software engineering in de markt beschikbaar komen. We zijn ervan overtuigd dat de automatisering van software engineering van groot belang is om de complexiteit beheersbaar te houden en tegelijkertijd de algehele snelheid en kwaliteit van het engineeringsproces te verbeteren. Onze uitstekende expertise op het gebied van model driven engineering is van waarde bij de integratie van deze methodologieën en tools in high-tech omgevingen."

ESI Symposium: Intelligence, the next challenge in system technology?
Expertise

Embedded Systems Innovation by TNO (TNO-ESI)

TNO-ESI is een onderzoeksgroep die zich richt op ontwerp en engineering van hightech en embedded systemen. Het brede onderzoeksprogramma is ondersteunend aan de hightech industrie ter verbetering van zowel... Lees verder
Nieuws
Contact

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.