Ir. Arnout de Vries
- Sociale Media
- opsporing
- intelligence
- burgerparticipatie
- cocreatie
Wij richten ons op tien maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
Sensorsystemen die zelfstandig, zonder tussenkomst van de mens, incidenten detecteren en contact op nemen met de meldkamer of een private alarm centrale (PAC) noemen we meld-dingen. In het onderzoek Wie Meldt er nog? heeft TNO in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Landelijke Meldkamer Samenwerking verkend wat de mogelijkheden en de gevolgen van het melden door meld-dingen zijn voor het meldkamer domein.
Meld-dingen zijn niet nieuw, denk bijvoorbeeld aan rookmelders bij een kinderdagverblijf of inbraakalarmen bij een bank die direct zijn doorgeschakeld naar de meldkamer of een PAC. Maar grootschalige toepassingen waren er nog niet, door onder meer de kosten van de sensoren en de beperkte betrouwbaarheid van de meldingen. De technologische en maatschappelijke ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat steeds meer betrouwbare én betaalbare meld-dingen op de markt gebracht worden.
Meld-dingen melden incidenten eerder en geven extra informatie mee aan de meldkamer. Denk bijvoorbeeld aan een slimme camera die direct melding maakt van een inbraak en de centralist ondersteunt met een live-stream van de inbrekers. Maar wanneer is een meld-ding betrouwbaar genoeg om direct contact op te kunnen nemen met de meldkamer zonder dat de meldkamer daardoor wordt overspoeld met valse meldingen? Wie controleert dit? En wat betekent het melden door meld-dingen voor de mensen, processen en systemen bij de meldkamer?
Deze vragen zijn onderzocht in de vorm van een literatuurstudie, interviews met stakeholders uit het meldkamer domein en een serious game met ervaringsdeskundigen vanuit alle kolommen. In de serious game ervaarden deelnemers ervaren hoe de meldkamer om zou kunnen gaan met de wildgroei aan meld-dingen. Met dit onderzoek zijn trends in kaart gebracht, gevolgen en kansen beschreven en de veranderingen in het meldproces bestudeerd. Dit onderzoek heeft geleid tot een aanbevelingen voor een meldkamer die in staat is om op grote schaal meld-dingen te ondersteunen en suggesties voor de stappen die nu gemaakt moeten worden om dit in de toekomst te realiseren.
Wil je meer lezen over de aanpak, uitkomsten en conclusies van dit onderzoek? Lees dan de publicatie: Wie Meldt er Nog? Wil je meer weten over de modernisatie van het meldproces lees dan: "een nieuwe visie op de modernisering van het 112 meldproces".
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!
blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.