nieuws

Op weg naar het Nieuwe Melden

28 mei 2019

Bij levensbedreigende en heterdaadsituaties bel je 112. Je krijgt dan direct de meldkamer aan de lijn. Die stuurt een ambulance, de brandweer en/of de politie en regelt het verder. Het is dé lifeline voor jou en mij. Maar hoe is dat straks, met al die nieuwe (sociale) media en technologische ontwikkelingen?

Download het boekje 'Op weg naar Het Nieuwe Melden'

Download nu

In het boekje Op weg naar Het Nieuwe Melden kijken we naar de meldkamer van de toekomst. Wat moet die meldkamer doen om bij te blijven bij de veranderende maatschappij?

Met de sensoren, digitale communicatiemogelijkheden en kunstmatige intelligentie van nu en morgen heeft de meldkamer alle kans de eigen informatiepositie te versterken. Zodat we een incident sneller en effectiever kunnen afhandelen of zelfs voorkomen.Het gaat dan om een foto die net wat meer vertelt over een dader, een algoritme dat voorspelt waar de grootste kans is op een brand of burgers die bij een vermissing op hun app lezen dat ze NU mee moeten helpen zoeken.
We willen Nederland allemaal veiliger maken. Maar we willen dat wel op een technologisch en ethisch verantwoordelijke manier doen. Dat zijn de dilemma’s van Het Nieuwe Melden.

Maar we kunnen het bereiken door continu experimenteren, leren en innoveren. Bijvoorbeeld door te kijken naar iets heel kleins: de impact van een video op de intake. Waar de operator in de meldkamer vroeger een telefonische melding kreeg over een dodelijk auto-ongeluk sturen getuigen straks een gruwelijke video mee. Wat betekent dat voor het proces (en voor het functioneren van die operator)? We zullen dus met z’n allen om de tafel moeten gaan zitten. Ketenpartners, burgers, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Op weg naar Het Nieuwe Melden geeft een overzicht van acties om gericht invulling te geven aan Het Nieuwe Melden. Wil je meer weten over de overheersende trends, de benodigde transities en de daaraan gekoppelde acties? Neem contact met ons op, en download in ieder geval Op weg naar Het Nieuwe Melden.

Roadmap

Nationale Veiligheid: TNO heeft vizier op veiligheid in Nederland

Samen met partners in het veiligheidsdomein staat TNO pal voor de veiligheid in Nederland. Het vizier is daarbij gericht op een aantal thema’s. En nu de ontwikkelingen steeds sneller gaan, is het meer... Lees verder
Ons werk

Een nieuwe visie op de modernisering van het 112 meldproces

Burgers gaan er vanuit dat de 112 meldkamers beschikken over alle relevante informatie rondom een incident. Zover is het nog niet. De ICT-systemen, processen en organisatie zijn daar nog onvoldoende op... Lees verder
Nieuws
Contact

Ir. Hans van Vliet

  • Innovatie
  • Innovatiemanagement
  • Technologieradar
  • Trendradar
  • ICT

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.