nieuws

TNO kennispartner van de Nationale Diabetes Challenge

23 mei 2019

Dinsdag 21 mei gaf Paul Blokhuis (staatssecretaris Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het startsein voor de Nationale Diabetes Challenge (NDC) 2019. Hij deed dit in Den Haag, waar tegelijkertijd verschillende partijen een intentieverklaring ondertekenden om de komende drie jaarsamen te werken aan een gezonde en vitale stad, onder andere door mee te doen aan de NDC. TNO is kennispartner van de Nationale Diabetes Challenge en tekende daarom deze intentieverklaring.

Wilt u meer weten over samenwerking voor leefstijlgeneeskunde?

Neem dan contact op met Hanneke Molema

Stuur mail

Nationale Diabetes Challenge

De Nationale Diabetes Challenge organiseert wandelingen voor mensen met (een kans op) diabetes, maar ook voor mensen met andere leefstijlafhankelijke aandoeningen. Niet alleen in Den Haag, maar op ruim 230 locaties in het land starten deze maand deelnemers met wekelijkse wandelingen onder begeleiding van professionals uit zorg-, sport- en sociaal domein. Zo gaan ze aan de slag om hun leefstijl en gezondheid te verbeteren. Na 20 weken sluiten deelnemers de challenge af tijdens het NDC Festival, dat op 28 september plaatsvindt in de Uithof in Den Haag. Bas van de Goor: “Door de handen ineen te slaan bereik je meer mensen, verdeel je de werkdruk, en help je mensen met meer dan alleen zorg. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers aan de NDC gemotiveerd zijn om ook op andere gebieden aan hun gezondheid te werken. We zien dat mensen vrolijker worden, uit hun sociaal isolement komen, beter hun op voeding gaan letten en bijvoorbeeld ook ineens gemotiveerd zijn om te stoppen met roken. Daar kunnen andere partijen bij ondersteunen.”

Den Haag: een stad met een gezonde missie

Alle partners die 21 mei tekenden in Den Haag bouwen met elkaar aan een gezonde basis in de stad en dragen bij aan de beweging naar een vitaler Den Haag. Beweging en het meedoen aan de National Diabetes Challenge staan in de samenwerking centraal. Onder andere Gemeente Den Haag, zorgverzekeraar Menzis en Zorggroep Hadoks ondertekenden samen met de Bas van de Goor Foundation de verklaring.

TNO en LUMC zijn kennispartner

TNO en LUMC zijn twee van de kennispartners bij deze Haagse samenwerking en de Nationale Diabetes Challenge. Vanuit onze rol dragen we kennis en kunde bij over het effect van een gezondere leefstijl voor mensen met Diabetes Type 2. Bijvoorbeeld kennis over hoe persoonlijke leefstijladviezen aansluiten bij de biologie van een patiënt en over ondersteuning bij het realiseren en volhouden van gedragsverandering door deze patiënt. In een project met de NDC dat TNO leidt onderzoeken we hoe eHealth en het opzetten van een diabetes-gezondheidscommunity voor, met en van NDC-deelnemers kan bijdragen aan duurzame leefstijlverandering. ‘Onze visie is dat het omkeren van T2D een systeemverandering vergt naar een systeem waarin patiënten in hun eigen omgeving op de juiste momenten ondersteund worden in de verandering van hun leefstijl’, legt André Boorsma, projectleider, uit. ‘Hiervoor is controle over hun persoonlijke gezondheidsdata belangrijk, deze data vormen namelijk de basis voor gepersonaliseerd leefstijl advies’. Dit project wordt medegefinancierd door Health~Holland en is ingebed in het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde.

Wilt u meer weten over de Nationale Diabetes Challenge

Website
Ons werk

Leefstijlgeneeskunde: Blijvende gedragsverandering is de sleutel tot genezing van leefstijlziekten

Leefstijlgerelateerde ziekten veroorzaken patiënten veel leed en kosten de maatschappij geld. Door deze ziekten te voorkomen of te genezen kunnen veel mensen een beter leven leiden. Maar ook kan veel geld... Lees verder
Roadmap

Biomedical Health: beter begrip van ziekte en gezondheid

De zorgkosten stijgen, daar willen én kunnen we wat aan doen. De roadmap Biomedical Health ontwikkelt tools en kennis waarmee we bedrijven, professionals en individuen helpen om gepersonaliseerde gezondheidsinterventies... Lees verder
Nieuws
Contact

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.