nieuws

TNO en Siemens zetten Connected en Automated Driving (CAD) in de hoogste versnelling

12 jun 2019

Op de ITS European Conference in Eindhoven, onlangs van 3 - 6 juni 2019, kondigden TNO en Siemens aan dat Streetwise, de real-world scenario database van TNO voor geautomatiseerd rijden, vanaf nu gebruikt kan worden in de Siemens simulatieomgeving Simcenter Prescan. Dit maakt snellere validatie van CAD-systemen mogelijk door gebruik van real-world scenario's.

Ben je actief in de industrie en geïnteresseerd in deze ontwikkeling?

Neem contact op met sytze.kalisvaart@tno.nl

Mail

Met conventionele testen van CAD-systemen is het lastig te bepalen of een systeem afdoende is getest. TNO's StreetWise biedt statistische karakterisering van het rijgedrag. Dit behelst de waarschijnlijkheid van scenarioklassen en de variatie binnen die scenarioklassen. Op deze wijze kunnen testingenieurs de real-world dekking van de tests berekenen en antwoord krijgen op de vraag: 'Heb ik genoeg getest?'

De verwachting is dat Connected en Automated Driving (CAD) een sleuteltechnologie wordt voor het bereiken van meer verkeersveiligheid. Naarmate CAD-systemen steeds meer geïntegreerd en complex worden, voldoet individuele fysieke controle van separate functies niet langer om praktische veiligheid op de weg te garanderen. De StreetWise-methodiek van TNO is ontworpen om een real-world scenariodatabase samen te stellen en te onderhouden die nodig is voor simulatie, testen en validatie van CAD-functies in virtuele omgevingen zoals Simcenter Prescan.

Siemens Simcenter Prescan maakt direct zoeken en importeren van scenario’s mogelijk met behulp van de StreetWise-web-API van TNO. Scenario's worden geïmporteerd met behulp van de open standard OpenSCENARIO. Op deze manier worden real-world scenario's beschikbaar voor grootschalige tests in de Siemens Simcenter-tool omgeving. Met gebruik van de test automation tooling HEEDS kan het testen beperkt blijven tot de kritische bandbreedte en kan het systeemgedrag worden vastgesteld.

Deze succesvolle Proof of Concept met Siemens biedt goede perspectieven aan de industrie en de ontwikkeling van CAD-systemen.

Ga voor meer informatie naar onze pagina over StreetWise

StreetWise
Zie ook
Ons werk

TNO helpt veiligheid van geautomatiseerd vervoer bewijzen

Het is druk op de openbare weg en iedere weggebruiker beweegt zich op zijn eigen manier. Als hier geautomatiseerd verkeer bijkomt moet de interactie in de praktijk wel vloeiend gaan. De samenleving stelt... Lees verder
Expertise

Onderzoek naar geïntegreerde voertuigveiligheid

TNO wordt door OEM's en TIER's wereldwijd erkend als een waardevolle kennispartner met unieke expertise, tools en faciliteiten. De activiteiten binnen de onderzoeksafdeling Geïntegreerde Veiligheid van... Lees verder
Nieuws
Contact

Ir. Sytze Kalisvaart

Mediavragen?

Volg TNO op social media

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.