nieuws

Nieuwe testbaan perfectioneert militaire uitrusting

05 jul 2019

Voldoet een gevechtsuitrusting aan de eisen? Wat is het effect ervan op de prestaties van de militair? Met behulp van de hindernisbaan LEAP kunnen deze vragen worden beantwoord. De eerste LEAP in Europa werd 4 juli nabij het KPU-gebouw op kamp Soesterberg geopend.

 

"Zelfs een getrainde marinier gaat ervan zweten", werd er eerder dit jaar bij een test van het Load Effects Assessment Program (LEAP) gezegd. Zo’n zwaar parcours is nodig om de interactie tussen uitrusting en persoon goed te kunnen meten. Alle mogelijke uitrusting gaat daarom mee de baan op: kleding, wapen, gevechtsvest, helm en gasmasker. Op die manier is te onderzoeken welke uitrusting het beste voldoet en de minste last oplevert. Dat testen kan natuurlijk in het veld. Maar bij de LEAP-aanpak gebeurt het steeds op precies dezelfde manier, wat de meest objectieve resultaten oplevert. De Amerikanen hebben al ruim tien jaar ervaring met LEAP.

Onderdeel van SOLIID

In Nederland maakt LEAP onderdeel uit van SOLIID, een samenwerkingsverband tussen DECM&U (landmacht), KPU (DMO) en TNO. SOLIID initieert, realiseert en versnelt innovatie van kleding en uitrusting voor de militair op gestructureerde en efficiënte wijze. Hierdoor kunnen militairen worden voorzien van kwalitatieve, beproefde en op de operationele taak toegespitste kleding en uitrusting. De innovatieclub van DMO, MIND (Militaire INovatie door Doen), zorgde voor financiering van LEAP.

Zie ook magzines defensie: Nieuwe testbaan perfectioneert militaire garderobe

Roadmap

Operations & Human Factors: Een effectieve, efficiënte en flexibele krijgsmacht

Mensen halen graag het beste uit zichzelf. Door deze persoonlijke opbrengsten zo groot mogelijk te maken én de interactie met anderen te verbeteren, komen wij tegemoet aan een van de grootste uitdagingen... Lees verder
Nieuws
Contact

Ing. Eduard Winckers

  • SMP
  • Soldaat Systeem
  • Human Factors
  • Camouflage
  • PPE

Mediavragen?

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.