nieuws

Print nu uw favoriete chocolade in 3D

15 jul 2019

Er is geen betere dag om een 3D chocoladeprinter te lanceren dan zondag 7 juli 2019 - Wereld Chocoladedag! En dat is precies wat één van 's werelds grootste snackbedrijven, Mondelēz International, onlangs in Australië deed.

Hoewel niet iedereen misschien bekend is met de naam Mondelēz, kent en geniet ieder zeker van hun producten zoals Milka, Cadbury en Côte d'Or. Mondelēz heeft de afgelopen 4,5 jaar nauw samengewerkt met TNO voor het 3D printen van chocolade.

TNO heeft 3D-printonderzoek uitgevoerd op verschillende chocoladematerialen van Mondelēz, prototype 3D-printers ontwikkeld, ondersteund bij het ontwerpen van chocolade en geholpen bij de overstap van laboratorium naar in-store toepassing.

Printtechnologie, niet zo eenvoudig

In tegenstelling tot wat u misschien denkt, is het (goed) printen van chocolade niet zo eenvoudig. Temperatuursveranderingen tijdens het printen kunnen de textuur van de geprinte chocolade beïnvloeden, wat resulteert in een product dat er misschien goed uitziet, maar niet de smaak heeft die je verwacht en waar je van houdt. Daarnaast zorgde het printen op hogere snelheden voor het in-store concept dat Mondelēz in Australië heeft gelanceerd, voor een aantal andere uitdagingen. Tot slot moesten er ontwerpen worden gemaakt die klanten aanspreken en toch geprint kunnen worden. Het volstaat om te zeggen dat, na hard werken van vele partijen, de geprinte chocolade die verkrijgbaar is in de winkel, dezelfde hoge kwaliteit en unieke ontwerpen biedt, waarvan de consumenten van Cadbury Dairy Milk chocolade houden!

3D food printing door TNO

TNO houdt zich al jaren bezig met 3D food printing. De marktintroductie van 3D geprinte chocolade door Mondelēz is nu al de derde marktintroductie van 3D geprinte voedingsmiddelen door een TNO-partner. De Duitse snoepgoedfabrikant Katjes lanceerde in 2015 haar Magic Candy Factory kauwgomsnoepprinter, gevolgd door de Italiaanse pasta gigant Barilla die in 2017 hun 3D geprinte pasta begon te verkopen via spin-off bedrijf BluRhapsody.

Interesse in foodprinting? Neem contact met ons op

Wij zijn er zeker van dat 3D food printing nog veel meer te bieden heeft, dus als u geïnteresseerd bent in 3D food printing, neem dan contact met ons op via Daniel van der Linden.

 

Nieuws
Contact

Ing. Daniel van der Linden

Mediavragen?

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.