nieuws

Impact uit data voor high tech industrie

10 sep 2019

Het TNO geleide ITEA project Reflexion heeft vandaag de EUREKA award gekregen. De award is een erkenning voor impact van het project, de potentie tot versterking van de  concurrentiekracht en voor succesvolle samenwerking tussen MKB en grote bedrijven. Eerder deze week werd het project al beloond met de ITEA project award.

Impact op het productieproces

De Reflexion projectpartners zijn erin geslaagd de operationele gebruikersdata uit de industrie real-time en continu om te zetten in informatie. Zo wordt betere controle verkregen op het productieproces, het gebruik van het product en het toekomstig ontwerp. Hierdoor ontstaat een zogenaamde 'digital loop' waarbij data wordt teruggekoppeld naar het ecosysteem. ITEA Vice-voorzitter, Philippe Letellier benadrukt het belang van deze 'digital loop': "Unique results are arising at the very beginning of the industry chain, at the design level. But it is more revolutionary than that. There is no more start or end."

Overzicht in complexe systemen

Dankzij de komst van goedkope sensoren en betaalbare grootschalige data opslag, worden er dagelijks terabytes aan data verworven uit complexe systemen. Deze zijn kenmerkend voor de high tech industrie. Of het nu gaat om intelligente apparatuur in operatiekamers, sensoren in industriële printsystemen of slimme energiemeters, de kunst is om de data zodanig te filteren dat alleen relevante, waardevolle informatie overblijft. Met de resterende data kan overzicht en inzicht te worden gecreëerd. De partners van het Reflexion project hebben op dit gebied uitzonderlijke resultaten behaald die vandaag werden beloond met de Eureka award.

De uitdaging is inzicht te krijgen en te behouden in de zeer complexe systemen. "De mensen van ESI (TNO) werken dagelijks met en bij de industrie. Zij zijn gespecialiseerd in high tech systeemontwikkeling. Samen met de industrie en met de MKB partners in het consortium hebben we een data analyse methodiek ontwikkeld die in het gehele productieproces wordt toegepast" zegt TNO projectleider Bas Huijbrechts.

Winst in tijd en in geld voor maakindustrie

Toepassing van data science in de maakindustrie is nieuw, doorgaans ligt de focus op engineering en mechatronica. Dat er met deze methodiek zoveel meerwaarde wordt gecreëerd, is in de loop van het project bij en door de projectpartners in de praktijk bewezen.

De partners afkomstig uit Nederland en België (Axini, Océ Technologies, Philips, Synerscope, ESI (TNO), Barco, Siemens Industry software en Yazzoom) kwamen samen tot inzichten, die de industrie een aanzienlijke tijd- en economische winst opleveren. Zo geeft data voortkomend uit onderhoudsinspecties, niet alleen de mogelijkheid tot versnelde foutopsporing en het oplossen van problemen (en dus een kortere productiestop,) maar geeft ook input voor verbetering van het productontwerp.

Achtergrondinformatie

Reflexion: React to Effects Fast by Learning, Evaluation and eXtracted informatION.

Nieuws
Contact

Mr. Kees Nanninga

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers

Mediavragen?

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.