nieuws

Expertisecentrum TNO ondersteunt projecten alternatieve beademingsapparatuur in kader corona

29 apr 2020

TNO is een expertisecentrum gestart om ondersteuning te bieden aan initiatieven die alternatieve beademingsapparatuur in het kader van de coronacrisis ontwikkelen. Door een gestructureerde aanpak kan het implementatie- én opschalingsproces van deze beademingsapparatuur versneld worden. Vanaf deze week zal een panel van experts eenmaal per week via video-conferencing bepaalde onderwerpen en vragen bespreken.

Voor meer informatie over de methodes en voor deelname

kan contact worden opgenomen met: Tara Geerdink

Neem contact op

Innovatieprojecten beademingsapparatuur

Hoe kunnen innovaties, getriggerd door de coronacrisis, snel opgeschaald worden? Dat is de vraag die centraal staat bij het TNO expertisecentrum voor noodbeademingsapparatuur. TNO staat 6 innovatieprojecten terzijde bij de uitdagingen waar zij tegen aanlopen. Met behulp van de TRL (Technological Readiness Level) en de nieuwe SEL (Societal Embeddedness Level)[1] methode identificeert TNO de technische en maatschappelijke uitdagingen waar de net gestarte projecten voor staan. Op basis van deze beoordelingsmethode leren de initiatiefnemers ook welke interventies hen kunnen ondersteunen bij de implementatie en opschaling van hun innovaties. Daarnaast zal een expertpanel wekelijks onderwerpen en vraagstukken van deze projecten bespreken. Overigens kunnen ook andere initiatieven op het gebied van noodbeademingsapparatuur zich aanmelden.

De 6 innovatieprojecten die mee doen zijn:
1) Project Open Air NL
2) Radboud Universiteit Free Breathing VentilatorPAL
3) TU Delft Operation Air
4) Beademingsapparaat Hospitainer
5) TU Delft Project Inspiration
6) Beademingsapparaat Neitraco Group

Expertpanel

Tara Geerdink, Strategisch adviseur van TNO: "De coronacrisis heeft tot allerlei innovatieve projecten geleid om alternatieve beademingsapparatuur te ontwikkelen. We werken nu samen met 6 van deze initiatieven en we zien dat ieder van hen tegen - technische en niet-technische vraagstukken aan loopt. Zo ontvangen we vragen over de medisch-technische eisen noodapparatuur, mogelijkheden voor snelle certificering voor zulke innovaties maar ook markt en productievragen. Een expertpanel zal wekelijks dit soort vragen behandelen zodat de opgestarte projecten door kunnen gaan met hun goede werk. Tegelijkertijd wordt zo de opgedane kennis en ervaring geborgd zodat anderen er ook weer van kunnen leren, op de korte én lange termijn."

Praktische informatie videoconferencing

Het expertpanel begint deze week met de videocalls. De bijeenkomsten, die voorlopig elke donderdagmiddag van 15.00 – 16.00 uur plaatsvinden, zijn gericht op het ondersteunen van de 6 genoemde initiatieven. De calls zijn ook toegankelijk voor andere initiatieven op het gebied van noodbeademingsapparatuur, en experts die eventueel een bijdrage kunnen leveren.

[1] Een door TNO ontwikkelde methode voor de beoordeling van de maatschappelijke inbedding van een innovatie, die de opschaling van een innovatie kunnen stimuleren of hinderen.

Roadmap

Innovatiekracht tijdens de coronacrisis: TNO biedt kennis en expertise

De coronacrisis laat grote sporen na op onze samenleving en de wereldeconomie. Juist nú is onze slogan Innovation for Life meer dan ooit van toepassing. TNO heeft ontzettend veel innovatiekracht in huis.... Lees verder
Roadmap

Afdeling Strategy & Policy

Smart glasses, duurzame energievoorziening, slimme verstedelijking, Big Data, robotisering, circulaire economie – onze wereld verandert snel. Om daar goed mee om te gaan is wendbaarheid nodig: bij burgers... Lees verder
Nieuws
Contact

Tara Geerdink, MSc

  • Managing Complex Multi stakeholder processes
  • Technology development and societal embedding
  • Knowledge integration for sustainable solutions

Mediavragen?