nieuws

Massaspectometrie en CRISPR-Cas als corona-diagnose

18 mei 2020

Terwijl de capaciteit landelijk wordt uitgebreid om diagnoses van Covid-19 op de standaard PCR-manier te doen, is TNO in Rijswijk met het oog op de toekomst actief om nieuwe, aanvullende methoden te ontwikkelen ter versterking van de diagnostiek capaciteit.

De eerste is een op massaspectrometrie gebaseerde methode die complementair is aan de nu gebruikte PCR-methode en die zich richt zich op de analyse van virale eiwitten in plaats van viraal RNA. Diagnose op basis van eiwit leidt tot minder vals-negatieve uitslagen en kan ook worden uitgevoerd met monsters die niet optimaal zijn verkregen of bewaard. Verder is de methode ook zeer nuttig als ‘early warning’ in het geval dat onverhoopt een nieuwe SARS variant uitbreekt.

De tweede methode werkt op basis van CRISPR-Cas diagnostiek. Patiënten met duidelijke symptomen van het coronavirus krijgen, op basis van de standaard PCR-methode, in sommige gevallen toch een negatieve uitslag. Het idee is dat op basis van gevoelige CRISPR-Cas technologie, zonder nieuwe monsterafname en dus zonder de bijbehorende vertraging met maar weinig virusmateriaal, mogelijk alsnog kan worden vastgesteld of het om een besmetting gaat. Inmiddels is er een eerste ziekenhuis dat de nieuwe CRISPR-Cas methode, bij bewezen effectiviteit, wil toepassen in hun diagnostiek laboratorium.

Meer informatie

Nieuws
Contact

Dr. Ruud Busker

Mediavragen?