nieuws

Floriade 2022: biobased & circulair wonen door de ogen van TNO

14 apr 2022

Durf jij radicaal anders te kijken naar hoe een woning wordt gebouwd? Wij wel. Daarom staat TNO dit jaar van 14 april tot en met 9 oktober op de Floriade, samen met The Exploded View en het Natural Pavilion. 

Wat kunnen we met verschillende afvalstromen en biobased materialen? Is het mogelijk daar nieuwe materialen van te maken en huizen te bouwen die technisch even goed presteren/voldoen als huizen die we nu met traditionele bouwproducten bouwen. Hoe kunnen deze producten verder worden ontwikkeld en opgeschaald. Dat zijn vragen waar we ons binnen TNO over buigen.

TNO werkt vanuit het programma Emissieloos Bouwen mee aan The Exploded View en het Natural Pavilion. Negen materialen toegepast in The Exploded View worden doorontwikkeld in een project met TNO. Als experts op het gebied van biobased en circulair bouwen werken we samen met de bouwsector aan verdere verduurzaming van bouwproducten.

Natural Pavilion

Het Natural Pavilion

Met de partners die het Natural Pavilion realiseren, werken we samen aan het verbeteren van het productieproces van houten module bouw en meten van prestaties. 

Het Natural Pavilion introduceert de ‘HoutKern Bouwmethode’, een circulair bouwconcept om snel, duurzaam en tegen lage emissie veel nieuwe woningen te bouwen. Het is een modulair systeem waarbij grote modules als ‘bouwstenen’ in verschillende opstellingen kunnen worden gebouwd tot wel 80 meter hoog. 

Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamd ‘droge’ verbindingen; dit zorgt ervoor dat de modules flexibel hergebruikt kunnen worden en sluit goed aan bij de circulaire bouweconomie van toekomst waarbij herbestemming van huizen en andere gebouwen steeds vaker zal plaatsvinden. Als je meer wilt weten over de prefab bouw met houten units, kom dan naar het Natural Pavilion.

Meer weten over het Natural Pavilion?

Neem contact op met Ron Oorschot voor meer informatie over de TNO toepassingen binnen het Natural Pavilion

Contact

The Exploded View

Een aantal producten binnen The Exploded View zit in een vergevorderd stadium en is bijna marktrijp. Nu zijn ze klaar voor de volgende stap! Kom jij meedenken hoe we die kunnen gaan zetten? Kom dan naar de Floriade tussen 14 april en 9 oktober en bezoek TNO bij The Exploded View.

The Exploded View is vormgegeven als een levensgroot huis. Het is een live research en storytelinstallatie waar meer dan 100 verschillende ontwikkelingen vanuit biobased en restmateriaal samenkomen.

The Exploded View durft opnieuw te kijken naar de realisatie van een woning, trekt deze uit elkaar en bouwt de woning opnieuw op met circulaire toepassingen en biobased materialen. Er wordt ontdekt en uitgeprobeerd, geleerd van dingen die niet werken en dingen die wel werken - de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Meer weten over The Exploded View?

Neem contact op met Sanne van Leeuwen voor meer informatie over de TNO toepassingen binnen The Exploded View

Contact

Laat je door Lucas de Man rondleiden door The Exploded View Beyond Building

Ons werk

Potentieel biobased bouwmaterialen en -systemen beter benutten

De markt voor biobased bouwen is flink in beweging. Biobased bouwmaterialen worden steeds vaker ingezet waar traditioneel met staal of beton wordt gewerkt. Zo leveren de eerste pioniers houten gebouwen,... Lees verder
Meer informatie over The Exploded View
Nieuws

Sturing elektriciteitsvraag veelbelovende optie voor toekomstige behoefte flexibiliteit van elektriciteitssysteem

13 mei 2022
De vraag naar flexibiliteit van het elektriciteitssysteem verdubbelt tussen nu en 2030. Daarna, tussen 2030 en 2050, verzesvoudigt deze vraag nog eens. In de basis is er een groeiend potentieel aan vraagsturing... Lees verder
Nieuws

TNO en partners werken aan nieuwe generatie elektrolysers

26 april 2022
TNO gaat samenwerken met een drietal partners bij het ontwikkelen van een nieuwe generatie elektrolysers. Samen met het Belgische bedrijf Bekaert, Johnson Matthey uit Engeland en het Duitse Schaeffler... Lees verder
17mei

Webinar: Klimaatneutraal energiesysteem voor Nederland

Online
Hoe streven we naar een energiesysteem tegen de laagste kosten? Hoe ziet onze duurzame toekomst eruit en met welk beleid? Wel of geen kernenergie in Nederland? Hoe gaan we versneld van aardgas af? Wat... Lees verder
19mei

Bijeenkomst ‘Ethische en maatschappelijke aspecten' van Gaia-X

Amsterdam
Heb je binnen jouw werkterrein te maken met data-uitwisseling? Dan mag je deze bijeenkomst niet missen! Lees verder
Nieuws
Contact

Sanne van Leeuwen, MSc

  • innovatie
  • bouw
  • circulair
  • innovatiecentrum bouw

Mediavragen?