Cássio Xavier Silva

Cássio Xavier Silva is twee maanden geleden begonnen aan het traineeprogramma van TNO. Hier gaat hij ontdekken hoe hij het best kan bijdragen aan een duurzame wereld.

“Ik hoorde van het TNO Traineeprogramma toen ik vorig jaar mijn masteronderzoek deed in de unit Energietransitie naar CO2-emissiereductie in de industrie. Ik wist toen al dat ik graag bij TNO wilde blijven werken. Er zijn hier zo veel loopbaanmogelijkheden, in verschillende rollen en domeinen. Allemaal even interessant, maar wat ligt me het best? En wat is nog meer mogelijk binnen TNO?

Een collega die het traineeprogramma van TNO volgde, zei: Die open, nieuwsgierige blik maakt jou tot de ideale trainee. Ik kwam door de selectie en twee maanden geleden ben ik begonnen, als scientist innovator bij TNO Windenergie.”

Frisse blik

“Als trainee draai je volwaardig mee in het team. Mijn collega’s zien me echt als een scientist, waardoor ik goed leer samenwerken. In tegenstelling tot mijn collega’s ben ik geen specialist. Die brede, frisse blik is belangrijk om verbindingen te leggen tussen kennis en tussen mensen.

Mijn eerste traineespot sluit goed aan bij mijn expertise en ambities. Ik ben projectleider voor het kalibreren van een windsensor die gebruikt wordt in een groot windenergie project. In een ander project, waar we de toepassing van windenergie in de landbouwsector onderzochten, ben ik meer scientist innovator.

Die open, nieuwsgierige blik maakt jou tot de ideale trainee.

Hierna ga ik op nog twee andere afdelingen werken, waarschijnlijk in een projectleidersrol of als consultant of business developer. Elke rol heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en uitdagingen. Dat is voor mij een geweldige kans om te ontdekken hoe ik het meeste kan bijdragen aan de strategische doelen van TNO en een duurzame wereld.”

Goed team

“We zijn met zes trainees in mijn trainee cohorte en vormen een goed team. Met onze uiteenlopende achtergronden, interesses, ontwikkeldoelen en persoonlijkheden vullen we elkaar goed aan. We gaan samen mooie dingen doen. Eén dag in de week werken we aan onze persoonlijke ontwikkeling en nog een halve dag aan ons traineeproject. Researchmanagers hebben vorige week hun projecten bij ons gepitcht. We gaan voor het project waarmee we het meest kunnen bijdragen aan de organisatie en kunnen laten zien wat we in huis hebben.

Mijn tijd voor persoonlijke ontwikkeling besteed ik onder meer aan Nederlands leren. Een coach begeleidt ons met andere ontwikkeldoelen. Een werkgever die investeert in jouw persoonlijke ontwikkeling, dat is toch te mooi om waar te zijn?

TNO begeeft zich op het snijvlak van wetenschap en industrie. Dat is precies wat ik zoek. Ik wil nieuwe technologie ontwikkelen die toepasbaar is, maar niet direct winstgevend hoeft te zijn. Dat levert de beste innovaties op.”

Amsterdam

Motion Building
Radarweg 60
1043 NT Amsterdam

Bekijk route