Jozef Hooman

Functie:
Professor Model-based Development Embedded Software

Door vroegtijdige opsporing van fouten tijdens het ontwikkelingsproces kost het ontwikkelen van hoogkwalitatieve software minder moeite.

Onderzoeksgebied

Het doel van het onderzoek is om de ontwikkeling van software die is ingebouwd in hightech systemen te verbeteren. De algemene aanpak is om modellen van de software en de omgeving ervan te gebruiken om een vroege analyse van de vereisten en ontwerpbeslissingen te kunnen uitvoeren. Door vroegtijdige opsporing van fouten tijdens het ontwikkelingsproces kost het ontwikkelen van hoogkwalitatieve software minder tijd en moeite. Er kan verder voordeel worden behaald door code te genereren vanuit modellen van hoog niveau, waaronder beter softwareonderhoud. Recente technieken voor het creëren van een domeinspecifieke taal (DSL, Domain Specific Language) zijn effectief gebleken voor de ontwikkeling van embedded software. Een DSL biedt een enkele bron op basis waarvan een groot aantal artefacten kan worden gegenereerd, bijvoorbeeld analysemodellen, code, tests en documentatie. Dit onderzoek sluit vergaand aan op de missie van ESI om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van de hightechindustrie ondersteunen.

Recente resultaten

De DSL-technologie werd toegepast voor het creëren van de ComMA-aanpak voor de rijke specificatie van interfaces, inclusief een protocoltoestandsmachine en tijdsbeperkingen. Er zijn krachtige tools ontwikkeld om specificaties te analyseren en het monitoren van interfaces mogelijk te maken. ComMA wordt op dit moment gebruikt door enkele hightechbedrijven. In 2021 werden de ComMa-tools openbaar beschikbaar gesteld in het open-source project CommaSuite van de Eclipse Foundation. Er is extra functionaliteit toegevoegd, zoals simulatie en testgeneratie.

Belangrijkste publicaties

  • Kurtev, M. Schuts, J. Hooman, and D.-J. Swagerman. Integrating interface modeling and analysis in an industrial setting. In Proc. 5th Int. Conf. on Model-Driven Engineering and Software Development (MODELSWARD 2017), pag. 345–352, 2017
  • Nägele, J. Hooman, T. Broenink, and J. Broenink. CoHLA: Design space exploration and co-simulation made easy. In Proc. IEEE Conference on Industrial Cyber Physical Systems (ICPS 2018), pag. 225–231. IEEE, 2018
  • Akesson, J. Hooman, J. Sleuters, and A. Yankov. Reducing design time and promoting evolvability using domain-specific languages in an industrial context. In Model Management and Analytics for Large Scale Systems, chapter 10, pag. 245–272. Academic Press, Elsevier, 2019.

Eindhoven - High Tech Campus 25

High Tech Campus 25
5656 AE Eindhoven

Postadres

Postbus 6235
5600 HE Eindhoven