Niek van Breederode

Niek van Breederode

Functie:
Teamleider infrastructuur
Niek van Breederode

Baanbrekende innovaties realiseer je niet zonder een stabiele en veilige ICT-infrastructuur. Niek en zijn veertig collega’s zorgen hiervoor. ‘Wat wij hier leveren, is echt high-end.’

“Wat we hier bij Infrastructuur doen lijkt op het eerste gezicht weinig te verschillen van wat op de ICT-afdeling van andere bedrijven gebeurt. We onderhouden netwerken, richten systemen in en zorgen voor de opslag van data. Het team Infrastructuur bestaat uit veertig ICT’ers. Samen zorgen we ervoor dat alles het altijd doet.”

Complexe infrastructuur

“Toch is er voor ICT’ers genoeg wat TNO onderscheidt van andere werkgevers. Neem alleen al de complexiteit van de infrastructuur. Er werken hier 3.500 hoogopgeleide TNO’ers die met hun eigen specialismen en onderzoeken hoge eisen stellen aan de infrastructuur. Niet alleen voor defensieonderzoek moeten we voldoen aan de hoogste security-eisen.

Voor Healthy Living moeten we goed werk afleveren, omdat aan deze onderzoeken ook mensen van vlees en bloed meedoen. Samenwerken met externe partners doen we weer in een juist vrij open infrastructuur. Dat leidt elke dag weer tot interessante uitdagingen en verrassende inkijkjes in waar TNO mee bezig is.

High performance computing

“Zelf vind ik het fascinerend dat we met onze hardware een bijdrage leveren aan onderzoek naar de opwarming van de aarde. In de ruimte zweeft een satelliet met meetapparatuur van onder andere TNO die de ammoniak-uitstoot op de aarde in kaart brengt. De berekeningen worden gemaakt op onze high performance-computers in ons datacentrum. Die zie je gewoon hun werk doen. Dat je dan ’s avonds in het journaal ziet wat TNO nu weer heeft ontwikkeld, is dat gewoon heel gaaf.”

Geheimhouding

“Het uitdagende van onze ICT zit ’m ook in de rubricering. Sommige data staat in de cloud, maar veel ook niet. Veel onderzoek dat we bij TNO doen, is classified. Die data moet worden beheerd en verwerkt in volledig gescheiden compartimenten, zonder enige koppeling met ongewenste verkeersstromen, zoals het dark web. Voor ander onderzoek wil je hier juist wel toegang tot hebben. Dat vraagt om slimme oplossingen op securitygebied, en die hebben we hier ontwikkeld.”

High end

“We lopen hier echt voorop met onze ICT. Voor innovatief onderzoek heb je high end ICT nodig. Daarom werken we hier met de nieuwste hardware. Van netwerkcomponenten tot servers: je werkt hier met het nieuwste van het nieuwste. Leren en innoveren zit ook bij ons, ICT’ers, in het bloed. We hebben onze eigen expertises en vullen elkaar goed aan. Ook voor ICT geldt: samen kom je tot slimme oplossingen. Hier heeft TNO een aantrekkelijk opleidingsbudget voor uitgetrokken.”

Commodore VIC-20

“Veel ICT’ers werken hier heel lang. Dat komt omdat het zo’n inspirerende omgeving is. Binnen ons team span ik zelf de kroon. In 1978 kwam ik bij TNO werken. Ik was toen chemisch analist en heb me laten omscholen tot statistisch analist. Mijn interesse in ICT werd gewekt toen de Commodore VIC20 zijn intrede deed bij TNO.

Mijn berekeningen maakte ik in de terminalkamer, een koelruimte waar ook een printer stond. Toen we kennismaakten met netwerken, ben ik in 1988 op de ICT-afdeling gaan werken. In die tijd was je als ICT’er alles-in-één. Eind jaren negentig werd ik coördinator van het ICT-team, dat uit zes man bestond. Tegenwoordig is het ICT-team ruim honderd medewerkers groot.”

Gewoon proberen

“Het mooie van TNO vind ik dat je hier de vrijheid krijgt om zelf je loopbaan vorm te geven. We hebben hier zo veel disciplines in huis, dat de stap van beheer naar bijvoorbeeld ontwikkelen snel gemaakt is. Ook als je na verloop van tijd meer aan de inhoudelijke kant met ICT bezig wilt zijn, dichter op het onderzoek, kun je dit in gang zetten. Ga het gewoon twee maanden proberen, zeg ik dan. Dat dit het beste in je naar boven haalt, weet ik uit eigen ervaring.”

Den Haag - New Babylon

Anna van Buerenplein 1
2595 DA Den Haag

Postadres

Postbus 96800
2509 JE Den Haag