Efficiënte telecommunicatiefaciliteiten zijn essentieel voor onze samenleving, noodvoorziening en defensie. De expertisegroep Networks speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen en standaardiseren van nieuwe netwerktechnologieën en -protocollen. En bij het ontwerpen, uitrollen en optimaliseren van netwerken, zowel bedraad als draadloos.

Het nieuwe internet

We werken aan de nieuwe generatie internet. In het bijzonder op de technologische velden van ‘content delivery’, ‘connectivity’ en transmissie. Vanwege de combinatie van deze 3 technologieën in een enkele expertisegroep kunnen we de groeiende verticale koppelingen tussen deze technologieën verkennen en ontwikkelen.

Ons werk bevat technologie voor de sessie- en applicatielaag voor het innemen, bezorgen, verwerken en consumeren van media op ‘end-user devices’. We hebben expertise in mediacodering en -transport, leveringsarchitecturen en -protocollen. En we hebben hands-on ervaring met ‘prototyping’, ‘proof-of-concepts’ en live trials.

Content delivery-technologie is belangrijk voor:

  • 5G-video
  • Internet of Things-applicaties
  • interactieve en 'immersive' media-applicaties
  • geavanceerde televisie
  • online video-applicaties

We richten ons op netwerktechnologie en op protocollen op netwerk- en transportlagen (OSI-laag 3 en 4) en op de toenemende rol van koppelingen met aangrenzende lagen. De nadruk ligt op nieuwe netwerkparadigma zoals ‘softwarisation’, virtualisatie en decentrale netwerken. Dit zijn de kerningrediënten voor de nieuwe generatie internet en 5G.

Ons werk bestaat uit het scherpstellen van benodigdheden, standaardisatie, proof-of-conceptontwikkeling. Ook werken we aan ‘field trials’ die zich niet alleen richten op de technologie zelf, maar ook op de beste aanpak voor beheer en regeling in grote netwerken van operators.

Dit onderdeel zorgt voor efficiënt en snel transport van bits over een fysiek medium. We weten hoe we het gedrag van transmissiemedia karakteriseren en hoe we netwerken optimaal ontwerpen, uitrollen en organiseren voor de eigenschappen van het betreffende medium. We hebben een dominante positie in bekabelde transmissie over koper en coax. En ook een sterke positie in RF-transmissie voor draadloze toegang. Dankzij deze kennis kunnen we cruciale technologische bijdragen doen aan bedrade en draadloze toegangsnetwerken in de nieuwe generatie internet.

Unieke experimenteeromgeving

Networks heeft meerdere krachtige labs om prototypes en tests te maken. En voor ‘field trials’ die we gebruiken voor experimenten en om inspiratie op te doen voor nieuwe technologische conceptontwikkeling. De labs en faciliteiten bieden unieke eigenschappen die industrieprojecten aantrekken en onze positie in samenwerking met partners in samenwerkingsprojecten verstevigen.

Het Medialab is onze ontwikkelfaciliteit voor geavanceerde ‘orchestrated media services’. Het lab heeft alle elementen van een ‘end-to-end delivery’ keten voor media en wordt gebruikt voor het ontwikkelen, prototypen, testen en beleven van nieuwe applicaties. In het lab vind je onder andere:

  • een complete SCTE-keten voor de volgende generatie gesynchroniseerde TV-diensten
  • een VR-streaming testbed voor ‘low-latency’
  • hoge kwaliteitstegelgebaseerde VR 360 graden videostreaming
  • een UDH video capture en playout-systeem met een meeslepende videomuur (6K x 4K resolutie)

Het HI-5 platform is ons unieke mobiele testbed, gebaseerd op de 5G-standaarden in wording. We gebruiken dit platform voor experimenten in het ‘core’ netwerk, integratie van het radionetwerk, gedistribueerd beheer en virtualisatie. Dit testbed maakt het mogelijk om te experimenteren, ontwikkelen en proof-of-concepts op te zetten met verschillende types ‘orchestrators’ en SDN-controllers voor het slicen in 5G en vaste netwerken. De core is gekoppeld met verschillende access-netwerkmodules, zoals het OpenAir radio interface en verschillende commerciële eNodeBs.

Biedt een complete testomgeving voor veeleisende video- en clouddiensten op vaste netwerken in de lagere OSI-niveaus. Het lab heeft een complete multi-pair koper access-netwerk met DSLAM's die gekoppeld kunnen worden aan een live operator netwerk. Deze opstelling is gebruikt om zinvolle eisen te stellen aan DSL-standaardisatie en om beleid en regels voor implementie van spectraal beheer te ontwikkelen in Nederland en in het buitenland.

De Networks groep heeft het Road Side Infrastructure and Test Management Centre aan de A270 en de stedelijke testfaciliteit in Helmond (DITCM) ontwikkeld. Deze faciliteit, die nu commercieel wordt beheerd door TASS International, biedt de complete software stack voor ITS-G5-communicatie, communicatiefaciliteiten en coöperatieve applicaties in ITS-stations voor persoonlijk en centraal gebruik en voor gebruik in voertuigen en naast de weg. We gebruiken het voor field tests en voor validatie in grote Europese projecten. Ook gebruiken we het als cruciale basis voor het nieuwe, grote AUTOPILOT-project.

Projecten met impact

De expertisegroep Networks is in staat om een theoretisch framework om te zetten in praktische oplossingen voor zowel strategische als operationele uitdagingen.

Het Cameraad live streaming platform (in samenwerking met Nu.nl) is een crowdsourced live mobile streamingapplicatie. Deze biedt de grootste Nederlandse online nieuwsleverancier Nu.nl een nieuwe manier van interactie met zijn publiek en een groter bereik voor zijn populaire app.

Onze tiled streaming-technologie biedt de oplossing voor de uitdaging van de enorm schaalbare distributie van hoge kwaliteits VR360-streaming met realistische bitares. De startup TiledMedia, geboren als spin-off van de Networks groep, biedt met deze unieke technologie nieuwe mogelijkheden voor de VR360-streamingmarkt.

Onze analyse van belangrijke beleidskwesties in het internet-media-telecom-ecosysteem heeft de loop van verhitte publieke debatten verandert. Ook geeft het sturing aan de langetermijn van zowel Nederlands als Europees overheidsbeleid.

Onze bijdragen aan de standaardisatie van 5G in 3GPP en een scala aan industriële instanties hebben de wereldwijde ontwikkeling van eisen aan 5G en zijn architectuurspecificaties vormgegeven tot voordeel van netwerkoperators en verticalen die afhankelijk zullen zijn van 5G-netwerken.

Laat je verder inspireren

22 resultaten, getoond 1 t/m 5

Hightech- en maakindustrie innovatiemotor voor Nederland

Informatietype:
Nieuws
1 augustus 2023

Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen. Hiervoor is nieuwe kennis en technologie onontbeerlijk. De Nederlandse hightech- en maakindustrie fungeert daarbij als belangrijke innovatiemotor.

Future Network Services ontvangt financiering uit Nationaal Groeifonds voor ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
3 juli 2023

Future Network Services ontvangt €203 miljoen uit Nationaal Groeifonds voor de ontwikkeling van 6G in Nederland. Het consortium wil hiermee een sterk Nederlands 6G-ecosysteem ontwikkelen.

Het PQC-migratie handboek

Informatietype:
Nieuws
4 april 2023

In opdracht van de AIVD heeft TNO samen met het CWI een handboek samengesteld. Dit handboek biedt organisaties advies en concrete stappen om het risico van quantumcomputers voor cryptografie te beperken.

Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud van start

Informatietype:
Nieuws
21 maart 2023

Vanaf vandaag kunnen bedrijven bij het 'Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud' terecht voor kennis en expertise deling voor datadeel- en cloud vraagstukken. Ontdek meer.

Nederlandse partijen bouwen testomgeving voor Gaia-X clouddiensten

Informatietype:
Nieuws
17 maart 2023

Het uiteindelijke doel van de testomgeving genaamd: Structura-X is om gebruikers in de EU beter grip te laten krijgen op hun eigen data.