Wij richten ons op tien maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
Werkt een nieuw geneesmiddel? Zijn voedingsingrediënten veilig voor consumptie? Kan er veilig gewerkt worden met stoffen in de chemische industrie? Verantwoord proefdiergebruik helpt ons in het vinden van antwoorden op deze gezondheidsvragen voor de mens. Daarnaast geven dierproeven inzicht in de preventie en/of de behandeling van ziektes. Dierproeven worden ingedeeld in internationaal gestandaardiseerde categorieën, weergegeven in tabel 1. De dierproeven die binnen TNO en TNO Triskelion BV worden uitgevoerd hebben als doel:
Ongeveer 20% van de dierproeven uitgevoerd in Nederland vloeien voort uit een overheidsverplichting om de veiligheid vast te stellen voordat een product op de markt mag komen. Een groot deel van de dierproeven van TNO Triskelion BV wordt in dit kader uitgevoerd (56,7%). Daarnaast voeren zowel TNO als TNO Triskelion BV een groot deel van de dierproeven uit tbv het testen van de werkzaamheid (effectiviteit) van geneesmiddelen (TNO: 90,1%; TNO Triskelion BV: 39,2%). Als kennisinstelling verricht TNO daarnaast wetenschappelijk onderzoek naar mechanismen van ziekten (7,7%). Binnen TNO Triskelion BV ligt het proefdiergebruik ten behoeve van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek lager (0,8%).
Deskundig geschoold personeel en gebruik van ‘best practice’ methoden draagt direct bij aan een verantwoord proefdiergebruik. Voor het scholen van personeel, het verfijnen van onderzoekstechnieken, en het implementeren van nieuwe onderzoekstechnieken/-modellen wordt op kleine schaal proefdieren gebruikt (onderwijsdoeleinden- TNO: 0,4% , TNO Triskelion BV: 3,3%).
Voordat dieren worden ingezet voor onderzoek wordt eerst gekeken of onderzoeksmethodes ingezet kunnen worden ter vervanging, vermindering of verfijning van proefdiergebruik. Eén van de onderzoeksprogramma’s van TNO richt zich specifiek op ontwikkeling, validatie en implementatie van 3V alternatieven. TNO voert in samenwerking met de overheid wetenschappelijk onderzoek uit ter verbetering van de volksgezondheid. De wetenschappelijke onderzoeksvragen waarvoor TNO oplossingen ontwikkelt, richten zich op maatschappelijke vraagstukken. Resultaten van dit onderzoek worden ingezet om mensen die lijden aan bijv. metabool syndroom, overgewicht of hart- en vaatziekten te genezen en om deze aandoeningen en ziektes te voorkomen.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.