Mobiele diensten : ICT oplossingen

Tot voor kort hadden armen in ontwikkelingslanden nauwelijks toegang tot informatie. Met de opkomst van de mobiele telefoon en ICT is dat dramatisch veranderd. Tegenwoordig hebben de armste mensen in de meest afgelegen gebieden in Africa toegang tot een (eenvoudige) mobiele telefoon.

Het aantal mobiele connecties in Afrika groeit met 18% per jaar, en de totale penetratie bedraagt nu al meer dan 500 miljoen klanten . Tegenwoordig is de telecomsector goed voor 6% van het GNP van Afrika.

Met een mobiele telefoons kan je veel meer dan alleen bellen. Mobiele telefoon informatiediensten vergroten bijvoorbeeld de zelfredzaamheid, zelfontplooiing en emancipatie. Voorbeelden zijn educatieve spelletjes, het monitoren van een uitbraak van besmettelijke ziekten of het leveren van marktinformatie voor boeren. En uiteraard de grote hoeveelheid Afrikanen die gebruikt maakt van mobiel bankieren.

Een tweede trend is de beschikbaarheid van data. Tot voor kort werd er nauwelijks data gegenereerd op het Afrikaanse continent. Ook dit is snel aan het veranderen doordat ook Afrikaanse bedrijven en overheden razendsnel automatiseren. Deze data kan gebruikt worden voor veel verschillende doeleinden, waaronder ontwikkelingssamenwerking. Ook organisaties zoals de VN, Wereldbank en goede doelen openen de schat aan data die ze bezitten voor algemeen gebruik, waardoor veel nieuwe ICT diensten gebouwd kunnen worden.

De combinatie van toegenomen data en een mobile netwerk waarover diensten geleverd kunnen worden biedt grote kansen. Aandacht voor de lange termijn economische levensvatbaarheid van deze innovaties is net zo belangrijk als een goede technische architectuur. TNO heeft veel kennis en ervaring in huis op zowel het vlak van mobiele technologie en data, als verstand van socio-economische systemen en business modellen.

Innovaties voor ontwikkelingssamenwerking
Contact

Pieter Verhagen MScBA

  • Blockchain
  • Business model
  • Fieldlab
  • Techruption
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.