Early Research Program: Organ function-on-a-chip

TNO genereert, optimaliseert en valideert menselijk organ function-on-a-chip modellen. Hiermee kunnen wij de farmaceutische industrie voorzien van beter voorspellende, preklinische modellen die representatief zijn voor de situatie in de mens.

Organ function-on-a-chip zijn in vitro-modellen die de weefselarchitectuur en de functionele complexiteit van organen nabootsen door het gebruik van menselijke (stam)cellen op microfluidica chips.

Met beter voorspelbare preklinische modellen, die representatief zijn voor de situatie in de mens, kunnen we het potentiële succes of falen van een compound in een vroeg stadium van de medicijnontwikkeling te bepalen. Deze modellen geven niet alleen gehoor aan de prangende vraag van de farmaceutische industrie naar beter voorspelbare modellen, zij zijn ook toepasbaar in de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld voor het testen van ingrediënten en interacties tussen medicijnen en voedingsstoffen. Organ function-on-a-chip modellen zijn hierdoor een veelbelovende, proefdiervrije oplossing voor de vraag naar beter voorspelbare modellen binnen verschillende industrieën.

De kennis en technologieën van TNO

TNO heeft unieke kennis en technologieën in huis voor de ontwikkeling, validatie en toepassing van de organ function-on-a-chip technologie. Deze kennis en technologieën omvatten:

  • in vitro (cellen en weefsels)
  • in vivo (humane diermodellen, humane studies)
  • in silico systemen (systeembiologie, PKPD modelling)

Hierbij gebruiken wij meerdere analytische systemen, zoals -omics, accelerator mass spectrometry, en imaging..Ook heeft TNO technologie op het gebied van microfluidica en optical imaging. Hiermee kunnen we screeningmogelijkheden automatiseren en online readout systemen ontwikkelen.

3D-bioprinten is een expertise binnen TNO die we gebruiken om specifieke scaffolds of cellen in 3D te printen om zo een meer fysiologisch representatief model te creëren.

Door al deze kennis en technologieën te combineren benutten we de capaciteit en expertise binnen TNO optimaal. Wij richten ons op samenwerkingen met zowel de farmaceutische industrie als leveranciers van technologie. Met hen willen we een ecosysteem opbouwen dat relevante organ function-on-a-chip modellen voor verschillende toepassingen kan ontwikkelen.

Focus op lever-, darm- en longfuncties

Onze technologie vergroot de voorspelbaarheid en vertaling van in vitro model naar de situatie in de mens. Als gevolg hiervan verbetert en verkort het preklinische medicijnontwikkelingsproces. TNO heeft ervoor gekozen om te focussen op lever-, darm-, en longfunctie on-a-chip. In alle drie de gevallen ontwikkelen we in eerste instantie een relatief simpel in vitro model inclusief uitleesparameters met toepassingen voor industriële partners.

Leverfunctie on-a-chip
TNO heeft als doel om een in vitro model te ontwikkelen voor multifactoriële leverziekten (met een focus op NASH), dat gebruikt kan worden voor het bestuderen van:

  • Humane leverziektemechanismen in vitro
  • Effecten van voeding en medicijnen op de leverfunctie (toxiciteit en werkzaamheid)

Darmfunctie on-a-chip
TNO heeft als doel om een in vitro model te ontwikkelen, dat de structurele absorptie-, transport- en pathofysiologische eigenschappen van de menselijke darm nabootst (in combinatie met microbiota). Dit model kan gebruikt worden voor het bestuderen van:

  • Intestinale barrièrefuncties (als marker voor darmgezondheid)
  • Impact van medicijnen en voeding op de intestinale barrièrefuncties.

Longfunctie on-a-chip
TNO heeft als doel om een draagbaar systeem te ontwikkelen, dat de effecten van luchtverontreiniging op de menselijke gezondheid kan meten. Hiermee kunnen risicovolle situaties worden geïdentificeerd. De kennis en expertise binnen TNO omtrent online uitleestechnologieën gebruiken we om fysiologische parameters te meten, bijvoorbeeld CO-levels als een parameter voor de levensvatbaarheid van (long)cellen.

Wilt u meer informatie over organ-on-a-chip?

Download de whitepaper

Whitepaper
Roadmap

Biomedical Health: beter begrip van ziekte en gezondheid

De zorgkosten stijgen, daar willen én kunnen we wat aan doen. De roadmap Biomedical Health ontwikkelt tools en kennis waarmee we bedrijven, professionals en individuen helpen om gepersonaliseerde gezondheidsinterventies... Lees verder
Early Research Programma

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.