Menselijk Gedrag en Training

Complexe omgevingen, snelle veranderingen en nieuwe dreigingen; dat kenmerkt de wereld van organisaties in het defensie- en veiligheidsdomein. Om als organisatie in deze wereld voorop te blijven lopen, effectief samen te werken en opponenten te slim af te zijn, zijn technologische innovaties, trainingsconcepten en organisatieveranderingen nodig.

Maar met een nieuwe technologie of strategie alleen ben je er nog niet. Echte veranderingen bereik je van tevoren en dus ook mét mensen. Daarom is het belangrijk om bij het ontwikkelen en implementeren van innovaties altijd te kijken naar de menselijke component. Hoe kunnen we verschillende partijen succesvol laten samenwerken? Hoe kunnen we de impact van een veeleisende werkomgeving op de psychologische gesteldheid van mensen positief beïnvloeden? Wat betekenen nieuwe tools en toepassingen voor mensen die ermee moeten werken?

Expertisegroep

Vaardigheden, behoeften en drijfveren van de mens staan centraal in onze vraagstukken. En met dat uitgangspunt ontwerpen en onderzoeken we nieuwe oplossingen. Zo ondersteunen we veiligheidsprofessionals optimaal bij hun uitvoering van complexe taken én zijn we opponenten een stap voor.

De expertisegroep Human Behaviour & Training kent drie expertisegebieden:

1. Engineering Human Behaviour (EHB)

Team Engineering Human Behaviour optimaliseert gedrag van professionals die opereren in sociaal-complexe omstandigheden. We bieden kennis en ondersteuning bij het begrijpen en meten van gedrag van groepen mensen. Bijvoorbeeld met modellen gericht op het herkennen en beïnvloeden van radicaliserings- of intimidatieprocessen. Ook doen we vanuit gedragskundig oogpunt onderzoek naar optimalisatiemogelijkheden om bepaalde uitkomsten (bijv. mentale weerbaarheid, misleiding, regelopvolging) tot stand te brengen of te ontmoedigen.

2. Collaborative Intelligence (CI)

Team Collaborative Intelligence ondersteunt defensie- en veiligheidsorganisaties in het optimaliseren van samenwerking en informatiedeling om de besluitvorming in complexe samenwerkingen en operationele effectiviteit en efficiëntie te verbeteren. Wij helpen bij het ontwerpen, implementeren en inzetten van nieuwe technologieën, systemen en werkprocessen die informatiegestuurd samenwerken ondersteunen en optimaliseren: het verzamelen en delen van informatie, het omzetten van deze informatie in bruikbare kennis en de impact van informatiegestuurd samenwerken voor de veiligheidsprofessional.

3. Learning Innovations (LI)

Team Learning Innovations werkt aan innovaties in het leren en ontwikkelen van veiligheidsprofessionals, gebaseerd op de uitkomsten van leerpsychologisch en onderwijskundig onderzoek. Hierbij speelt de inzet van nieuwe leertechnologie, zoals learning analytics en immersieve leeromgevingen (VR/AR) en artificial intelligence, een belangrijke rol. In relatie tot deze technologische ontwikkelingen bouwen we fundamentele kennis en inzichten op met betrekking tot de psychologische processen die ten grondslag liggen aan leren en menselijke cognitie (bijvoorbeeld ten aanzien van de retentie van trainingen).

Volg de laatste ontwikkelingen

119 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO Jaarverslag 2023: Innoveren, onderzoeken en orkestreren

Informatietype:
Nieuws
14 maart 2024
TNO behaalde over het afgelopen jaar een omzetstijging van zo’n 16% ten opzichte van 2022 en komt uit op €688 miljoen, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag.

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
11 maart 2024
10 afleveringen

Internationale Vrouwendag 2024

Informatietype:
Insight
8 maart 2024

Onderzoek naar het El-Chaab-incident

Informatietype:
Nieuws
7 maart 2024

Effectiever innovatie-instrumentarium als oplossing voor maatschappelijke opgaven

Informatietype:
Nieuws
4 maart 2024