Optics

Monitoren van de gasconcentratie in de atmosfeer, ontwikkelen van de quantum computer, ontwikkelen van mobiele telefoonchips, non-invasieve glucosemetingen door diabetici: in al deze toepassingen en in vele anderen komt optisch onderzoek van TNO terug. De afdeling Optica van TNO levert technische oplossingen van wereldklasse voor de wensen van klanten op het gebied van high performance compacte optische systemen in veeleisende omgevingen.

TNO's optici zijn verdeeld in drie disciplines:

 • Optische ontwerpers ontwerpen instrumenten zoals telescopen, spectrometers en sensoren, veelal toegepast in de ruimte of in de halfgeleiderindustrie. Door spiegels, lenzen, tralies en andere optische componenten nauwkeurig op elkaar af te stemmen zorgen zij dat het binnenkomende licht correct op een detector valt.
 • Optische engineers werken aan de integratie, afstemming en het testen van optische instrumenten. Ze realiseren de optische prestaties van de hardware door in een specialistisch multidisciplinair team te werken. Dit vereist het oplossen van problemen, het werken in cleanrooms en on site met TNO klanten.
 • Systeem engineers begeleiden het proces van het vertalen van behoeften van de klant in optische oplossingen. Gedurende de ontwikkeling van een instrument verbinden ze verschillende disciplines en afdelingen en zijn ze verantwoordelijk voor de kwaliteit. Ze houden overzicht op het systeem en focussen op het eindresultaat.

Vijf technologielijnen

Optica ontwikkelt kennis binnen vijf technologielijnen:

 • Spectroscopie identificeert samples en karakteriseert materie met behulp van de golflengte van licht.
 • Fiber Optische Sensoren meten chemische, biologische en industriële processen in veeleisende omgevingen, waardoor procescontrole en -optimalisatie plaats kan vinden.
 • Nanofotonica ontwikkelt geïntegreerde sensorsystemen voor (bio)chemische en fysische parameters. Ook onderzoekt TNO de mogelijkheden van veelbelovende metamaterialen.
 • Zowel high-end industriële productie (bijv. lithografie) als geavanceerde wetenschappelijke experimenten (bijv. astronomie) zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van nauwkeurige en robuuste meetapparatuur. De metrologie experts bedenken, ontwerpen en ontwikkelen dergelijke systemen inclusief de benodigde technologie om ze te produceren.
 • TNO biedt complete kalibratieconcepten voor optische instrumenten uniek in hun toepassing, zoals onderdelen van satellieten.

Zeven markten

Rapid nano kan snel deeltjes detecteren, momenteel beoogt TNO deeltjes < 20 nm

TNO's optische expertise wordt toegepast in zeven markten:

 • TNO heeft een uitstekend track record in absorptiespectroscopie in de ruimte met drie succesvol gelanceerde satellieten die momenteel nog alle drie in werking zijn.
 • TNO ontwikkelt modules en apparatuur voor de halfgeleiderindustrie, met een focus op sensoren, metrologie- en lithografieconcepten. TNO is tevens expert in contaminatiecontrole.
 • TNO ontwikkelt sensoren voor de olie- en gasindustrie die een breed scala aan parameters monitoren, van acceleratie tot viscositeit.
 • TNO ontwikkelt apparaten op basis van optische technieken voor niet-invasieve medische diagnostiek en ziektemonitoring.
 • Spectroscopie kan worden toegepast voor defensiedoeleinden om bermbommen te lokaliseren.
 • TNO werkt aan optische simulaties om de prestaties van zonnecellen te verbeteren.
 • TNO ontwikkelt een breed scala aan optische sensoren en diagnostische systemen voor de Europese big science faciliteiten zoals ITER, CERN en KM3NeT.
Kennis

Materialen

De hightechindustrie richt zich steeds meer op miniaturisatie, complex gevormde producten en multifunctionele materialen. Hiervoor is innovatie nodig op het gebied van productie en verwerking van materialen... Lees verder
Kennis

Ruimteonderzoek

Ruimtemissies en voor astronomie vereisen de best mogelijke opto-mechanische precisie en stabiliteit. TNO levert baanbrekende opto-mechanische technologieën die een bijdrage leveren aan het beantwoorden... Lees verder
Downloads
Nieuws

Industrie en kennisinstellingen bundelen krachten in Dutch Optics Centre

19 oktober 2016
Nederlandse bedrijven in de optische maakindustrie kunnen hun positie op de wereldmarkt versterken door hun krachten in een consortium te bundelen met kennisinstituten en de overheid. Daarom lanceren TU... Lees verder
Nieuws

Efficientere mijnbouw dankzij laser inspectie

24 februari 2015
TNO en Nederlands MKB'ers demonstreren de succesvolle oplevering van een prototype instrument die veel kosten kan besparen bij mijnbouwoperaties. Een laserdetectietechniek bepaalt real-time het gehalte... Lees verder
Nieuws

Efficiëntere en veiligere chirurgie met optische technologie

18 december 2014
Innovatieve optische technieken vergroten de veiligheid en efficiëntie op de operatiekamer. Dat stelt Rutger Schols van Maastricht UMC+ die op vrijdag 19 december promoveert op zijn onderzoek naar beeld-geleide... Lees verder

Technical Sciences
Contact

Drs. Kees Buijsrogge

 • Optica
 • Photonica
 • optica banen
 • optisch ontwerp
 • optische systemen
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.