3D-perceptie endoscoop voor minimaal invasieve chirurgie

Bij open chirurgie heeft de chirurg overzicht over het operatieveld en kan hij afstanden waarnemen. Dit zorgt voor een prettige oog-hand coördinatie. Bij minimaal invasieve chirurgie wordt beeld van de endoscoop weergegeven op een OK monitor. Het overzicht over het operatieveld wordt zo beperkt en men kan geen diepte meer waarnemen. Bovendien wordt de endoscoop meestal vastgehouden door een assistent, waardoor de chirurg de directe controle over het beeld verliest. Dit gebrek aan overzicht en diepte perceptie leidt tot tragere operaties en het vergt extra mentale inspanning.

In deze uitvinding wordt de 3D perceptie tijdens minimaal invasie operaties vergroot door het toevoegen van het parallax effect aan een endscoop. De beelden van parallax endoscoop worden gekoppeld aan de hoofdbewegingen van de chirurg. Hierdoor ontstaat een natuurgetrouwe ergonomische interface met dieptewaarneming. Daarbij krijgt de chirurg meer controle over datgene dat hij wil zien. Het systeem is zeer geschikt om te worden uitgebreid met een stereoscopisch vision systeem. De combinatie van parallax en stereoscopie geeft de beste diepteperceptie.

Toepassingen

 • Minimaal invasieve chirurgie
 • Technische Samenvatting

  Het parallax-endoscoopsysteem bestaat uit 3 deelsystemen:

  • Een speciale endscoop die vanuit verschillen richtingen kijkt. Bijvoorbeeld met een array van miniatuur camera's.
  • Een systeem om de hoofdbewegingen van de chirurg te monitoren. Dit kan met een camera die wordt geplaatst op de OK monitor en een "face-tracking" algoritme.
  • Software die op basis van de hoofdbewegingen van de chirurg bepaald welk camerabeeld wordt afgebeeld op de monitor.
 • Wanneer de chirurg met zijn hoofd naar links beweegt wordt op de monitor het beeld weergegeven van een meer naar links geplaatste camera en vice versa.

 • License - Stage of Development

  proof-of-principle

  License - Proposal

  licensing opportunity and research collaboration

  License - TNO reference number

  IP2010006

  VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

  blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

  Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.