Elektrische Variabele Transmissie

In conventionele transmissies, zijn efficiëntie en prestaties gelimiteerd door het gebruik van vaste transmissieratio's. Een variabele transmissie is gewenst, echter complexiteit en kosten komen vaak niet overeen met de gestelde eisen. Gecombineerde elektrische en mechanische (hybride) aandrijflijnen hebben veel voordelen, echter extra componenten en control is nodig. De elektrische variabele transmissie (EVT) is een hybride transmissie die alle hybride functionaliteiten in één systeem combineert. Dit vergroot de inzetbaarheid als continue variabele transmissie.

De uitvinding is een continue variabele transmissie met volledige hybride functionaliteit. De vinding heeft maar twee roterende delen. Deze unieke constructie biedt een meer compacte oplossing als competitieve technologieën. Omdat geen mechanische verbinding tussen in- en uitgang bestaat, kunnen beide assen efficiënt ontkoppeld worden. De hoofdapplicatie is een hybride transmissie voor aandrijflijnen. Ook afgeleide vindingen van de EVT zijn mogelijk, zoals een koppelomvormer, een variator in een 'power split' of in combinatie met een getrapte versnellingsbak.

Toepassingen

De EVT is bruikbaar voor transmissies waarin een variabele transmissie, elektrische vermogensopwekking en elektrisch rijden worden gecombineerd. Hierdoor worden significante verbeteringen in algehele systeem efficiëntie en functionaliteiten bereikt. Voorbeelden:

  • Transmissie in voorstuwingssystemen
  • Vermogensopwekking voor mechanische aandrijving gecombineerd met elektrische aftakking
  • Gecombineerde bron voor mechanische en elektrische auxiliries
  • Elektrische koppeling
  • Koppelomvormer
  • Accessory drive
  • Elektrische variator

Technische Samenvatting

De EVT is een elektrische machine met twee rotoren, gebaseerd op het principe van de inductiemotor. Door de unieke opbouw, heeft de EVT een hogere vermogensdichtheid en specifiek vermogen als concurrerende producten. Vanwege dat niet meer dan twee draaiende onderdelen in het apparaat aanwezig zijn, kunnen onderhoud, complexiteit en kosten tot een minimum beperkt worden. Daar waar de EVT als power split fungeert, kunnen de vermogensgrenzen en kosten van bijbehorende vermogenselektronica drastisch verminderd worden in vergelijking tot volledige elektrische transmissies.

License - Intellectual Property

WO 03/075437
Electromechanical converter

License - Stage of Development

pilot stage

License - Proposal

licensing opportunity and research collaboration

License - TNO reference number

IP2012018

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.