Nieuwe methode voor het winnen van suiker uit suikersap

TNO heeft een revolutionair concept ontwikkeld, genaamd de 'suikerfabriek van de toekomst', wat resulteert in een verhoging van de opbrengst uit suikerbieten met 10% en een verlaging van de kosten van dit extractieproces. Conventionele processen voor het winnen van suiker zijn gebaseerd het raffineren van ruw suikerbietensap, waarbij onzuiverheden stapsgewijs worden verwijderd totdat gekristalliseerd suiker overblijft. Het nieuwe concept ontwikkeld door TNO zet dit proces op zijn kop: alleen de suikermoleculen worden uit het suikerbietensap geëxtraheerd en de overige componenten blijven waar ze zijn.

De scheidingstechnologie die TNO gebruikt is gebaseerd op leiden van het ruwe suikerbietensap door een bed van kleine deeltjes. Bij een temperatuur van ongeveer 35 graden Celcius binden de suikermoleculen selectief aan de kleine deeltjes. Na verhoging van de temperatuur tot 90 graden Celcius wordt de suiker weer afgescheiden van de deeltjes. De ontwikkeling startte me een succesvolle "proof-of-principle". Ook werd een economische analyse uitgevoerd van het proces. Een vervolgstap is het opschalen van het proces naar een schaal die gebruikelijk is in de suikerindustrie.

Toepassingen

  • Suikerproductie uit met name suikerbieten
  • Het verwijderen van suikers uit vruchtensappen

Technische samenvatting

De technologie maakt gebruik van de zogenaamde "vloeibaar-bed" scheidingstechnologie en gebruikt poreuze absorbentia met onverzadigde koolwaterstoffen op het (interne) oppervlak. Bij een temperatuur van 35 graden Celcius. worden onder de gekozen condities de suikermoleculen selectief gebonden aan het absorbent. Na scheiding van overige componenten wordt uit suiker afgescheiden van het absorbent door de temperatuur te verhogen naar 90 graden Celcius.

License - Stage of Development

proof-of-concept

License - Proposal

licensing opportunity and research collaboration

License - TNO reference number

IP2009046
Licentieaanbod

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.