Organisch kleurpigment

Polymere materialen worden normaal gesproken met anorganisch pigment gekleurd. Daardoor ontstaat een goede kleurbestendigheid tegen licht, zuurstof en warmte. Wat de kleur en de kleurintensiteit betreft, hebben deze pigmenten echter hun beperkingen. Bovendien zijn deze anorganische pigmenten om milieuredenen minder gewenst. Organische pigmenten bieden niet alleen een ruimer scala aan kleurmogelijkheden met hogere intensiteiten, maar worden ook sneller en beter door het milieu afgebroken, bijvoorbeeld onder invloed van zuurstof. Een belangrijk nadeel van organische kleurstoffen is echter dat ze een relatief lage temperatuur- en UV-bestendigheid hebben. Bovendien vertonen deze kleurstoffen de neiging om tijdens het gebruik van de substraten uit te lopen.

Het doel van de uitvinding is in een kleurpigment te voorzien dat de voordelen van de bekende organische pigmenten combineert met die van de bekende anorganische kleurpigmenten, en waarmee polymere materialen op een efficiënte en homogene wijze kunnen worden gekleurd. Daarvoor wordt een klasse van kleurpigmenten gebruikt, die in een groot aantal verschillende kleuren met hoge intensiteit op een polymeersubstraat kunnen worden aangebracht en waarbij de kleurpigmenten goed en snel kunnen worden afgebroken door het milieu.

Toepassingen

Het kleurpigment is in het bijzonder geschikt voor het kleuren van substraten van polymeer materiaal. Het is mogelijk om zowel bulkmaterialen als deklagen te kleuren of om polymeer materiaal te coaten.

Technische samenvatting

Het doel kan worden bereikt door op een speciale wijze een kleurpigment uit een organische kleurstof en een klei te bereiden. De uitvinding voorziet in een methode voor het bereiden van een kleurpigment, waarbij een anionische of kationische klei, die vrijwel geen agglomeraten van kleivellen bevat, over een ionenwisselaar met een organische kleurstof wordt geleid.

License - Intellectual Property

WO0104216
Coloring pigment

License - Stage of Development

proof-of-concept

License - Proposal

licensing opportunity and research collaboration

License - TNO reference number

IP2009017
Licentieaanbod

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.