Regeneratieve Airconditioner

Tweederde van de energie van een apparaat verdwijnt als warmte in de omgeving. Omdat er al aanzienlijke vooruitgang is geboekt in de verbetering van de efficiëntie van motoren, zijn de mogelijkheden op dit gebied marginaal geworden. Het terugwinnen van energie uit afvalstoffen is de volgende stap in de verbetering van de energie-efficiëntie. De eerste generatie terugwinning van energie uit voertuigen is al realiteit geworden in de vorm van een regeneratief remsysteem. De volgende generatie is een systeem voor de terugwinning van warmte. Op dit ogenblik zijn deze systemen grootschalig, duur en omvangrijk. Ze zijn geschikt voor stationaire toepassingen maar niet voor voertuigen.

Deze uitvinding voorziet in een warmteterugwinningssysteem dat de brandstofefficiëntie van voertuigen tegen minimale vaste kosten verbetert. Om energie terug te winnen, wordt het geïnstalleerde airconditioningsysteem bedreven in de omgekeerde modus van de Organische Rankine Cyclus.

Toepassingen

De uitvinding is bedoeld om het brandstofverbruik van voertuigen terug te dringen.

Technische samenvatting

De meeste voertuigen zijn voorzien van een airconditioningsysteem. Deze systemen zijn een groot deel van de tijd inactief. Deze uitvinding maakt gebruik van motorwarmte om de A/C-compressor aan te drijven, waarbij warmte in aandrijfkracht of elektriciteit wordt omgezet en waarbij het brandstofverbruik wordt gereduceerd door de belasting van de motor te verlagen. Het systeem is met name geschikt voor hybride voertuigen die zijn voorzien van een A/C-systeem. Door gebruik te maken van het bestaande A/C-systeem, wordt het aantal benodigde onderdelen en de daarmee samenhangende kosten aanzienlijk gereduceerd. Een bijkomend voordeel is dat de aard van het koelmiddel het mogelijk maakt om lage kwaliteit warmte terug te winnen.

License - Intellectual Property

WO 2008/075958
Regenerative Air-conditioner

License - Stage of Development

concept

License - Proposal

licensing opportunity and research collaboration

License - TNO reference number

IP2010005

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.