Vochtbarrière als coating voor voedingsmiddelen

Samengestelde voedingsmiddelen zijn beperkt houdbaar vanwege migratie van vocht. Deze voedingsmiddelen bevatten een combinatie van vochthoudende en droge bestanddelen. Vochtmigratie of vochtdiffusie door voedsel veroorzaakt een snelle en aanzienlijke reductie van het aroma en de textuur van het voedsel, met name van de droge bestanddelen. Met behulp van eetbare barrières kan deze vochtmigratie worden gestopt. TNO heeft zo'n eetbare barrière, die succesvol wordt toegepast in snoeprepen, gevulde mueslirepen, gevulde broodjes en krokante koekdeeltjes in vla, ontwikkeld en geoctrooieerd.

TNO heeft gewerkt aan de ontwikkeling van een vochtbarrière voor voedingsmiddelen en een werkwijze om deze vochtbarrière toe te passen in voedingsmiddelen. Het Europese octrooi is verleend.

Toepassingen

De eetbare barrière kan worden toegepast in alle soorten samengestelde voedingsmiddelen, zoals:

  • Snoeprepen (watermigratie van de karamel naar de koek)
  • Gevulde mueslirepen (granen – zuivel)
  • Gevulde broodjes (brood – zuivel)
  • Krokante koekdeeltjes in zuivel
  • Pizza's (saus – deeg)

Technische samenvatting

Gevonden is dat transport van water tussen componenten met een verschillend vochtgehalte in samengestelde voedingsmiddelen kan worden voorkomen, of tenminste worden tegengewerkt, door een coatinglaag tussen de twee componenten aan te brengen. De coatinglaag is gebaseerd op een acetoglyceride of een mengsel van acetoglyceriden met een bepaalde minimale hoeveelheid kortketenige vetzuren.

License - Intellectual Property

WO2005029975
Moisture-barrier coating layer foods

License - Stage of Development

proof-of-concept

License - Proposal

licensing opportunity and research collaboration

License - TNO reference number

IP2009029
Licentieaanbod

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.