Kennisoverdracht naar MKB

Neem contact op met Aart-Willem Benschop

Contact opnemen

Technologie cluster

Een Technologie Cluster is een project waarin bestaande kennis van TNO wordt overgedragen aan een groep van minimaal vijf mkb-bedrijven. Het resultaat van een Technologie Cluster is dat het duidelijk is of de technologie geschikt is voor het bedrijf. Daarnaast wordt helder welke volgende stap de mkb-bedrijven kunnen nemen om aan de slag te gaan met de betreffende technologie.

Voorwaarden

 • De vraag moet van tenminste 5 mkb-ers komen en gericht zijn op innovatie in hun sector (intermediairs kunnen ook deel uitmaken van het Cluster).
 • De benodigde kennis bestaat al en is alleen bij TNO verkrijgbaar.
 • De resultaten moeten worden verspreid onder ten minste 20 mkb-bedrijven.
 • De mkb-bedrijven uit het Cluster dragen minimaal 2.000 euro per deelnemend bedrijf.
 • De projectbijdrage van TNO is maximaal 40.000 euro.
 • Het project wordt binnen 6 maanden afgerond.

Technologie consult

TNO en de Kamer van Koophandel werken samen om de mkb-ondernemer op diverse terreinen te ondersteunen. Innovatie is éen van die terreinen. Als blijkt dat de betreffende vraag van een ondernemer technologisch van aard is kan de Kamer van Koophandel TNO inschakelen. TNO biedt dan een Technologie Consult aan waarbij een TNO-expert zich kosteloos over de technologische vraag van een ondernemer buigt.

Voorwaarden

 • De KvK-adviseur en TNO signaleren een kennis/technologiebehoefte bij de mkb-ondernemer.
 • Een consult duurt maximaal 3 uur.
 • De vraag past in het kennis/technologie- portfolio van TNO.
 • Op korte termijn volgt een afspraak tussen de mkb-ondernemer en de TNO-expert. Indien gewenst is de KvK-adviseur daar ook bij betrokken. 

Start-ups

TNO helpt jouw start-up door het aanbieden van onze technische expertise, ons uitstekende onderzoek en onze moderne faciliteiten. Wij hebben experts in bijna elk veld. TNO's doel is om Nederlandse ondernemers te helpen bij de ontwikkeling van hun producten en hun bedrijf. Deze pagina geeft een overzicht van huidige TNO-initiatieven die jouw bedrijf helpen een succes te worden!

Ben jij een startup of scale-up en heb je onderzoek, consultancy of experimentele faciliteiten nodig? TNO is de grootste organisatie voor toegepast onderzoek in Nederland met experts in tientallen vakgebieden. Van bouwinnovaties tot Child Health, van duurzaam transport tot strategische analyses en van circulaire economie tot ruimtevaartinstrumentatie. TNO doet het allemaal! Kom in contact met ons of lees verder voor meer informatie over de diensten die we aanbieden en de huidige startup-initiatieven waar we momenteel bij betrokken zijn.

Wat bieden wij aan

Omdat elke onderzoeksvraag uniek is, zijn de meeste contracten met onze klanten op maat gemaakt. Zo bieden wij een technologie consult aan, gesubsidieerd onderzoek of zelfs een volledig onderzoeksprogramma waarbij wij helpen met het vinden van de juiste financiering! Bestudeer onze productflyer voor meer informatie. Kun je niet vinden wat je zoekt? Misschien kunnen we alternatieve manieren vinden om aan te sluiten bij jouw specifieke wensen.

Huidige samenwerkingen

TNO is momenteel betrokken bij diverse start-upinitiatieven die jou kunnen helpen door het aanbieden van gedeelde werkplekken, een groot netwerk en coaching van experts. Of misschien kunnen we samenwerken door het in licentie nemen van TNO-technologieën of door het aansluiten bij een consortium. Bekijk de infographic om het volledige overzicht te zien!

Als mkb ondernemer samenwerken met TNO in innovatietrajecten
Contact

Ir. Aart Willem Benschop

 • MKB
 • Smart Industry