TNO is al tientallen jaren actief op het gebied van ballistisch onderzoek. Klanten van ons Ballistisch Onderzoekslaboratorium zijn onder meer het Nederlandse Ministerie van Defensie, maar ook defensieministeries van andere landen, de internationale defensie-industrie en toeleveringsbedrijven.

Wij voorzien deze partijen van toptechnologie voor ballistische bescherming. Bovendien verzorgen we de certificering van producten en materialen. Het testen gebeurt volgens internationale normen, zoals STANAG (NAVO), MIL, VPAM, CEN en NIJ. Het laboratorium is ISO/IEC 17025 geaccrediteerd en heeft ook het NEN-EN-ISO 9001:2008 managementcertificaat.

Het lab bevat een targetbunker voor het testen van allerlei soorten vuurwapens, munitie en explosieven. Wij kunnen er zowel de uitwerking van een projectiel of explosief als de interactie met beschermingsmateriaal onderzoeken. Bovendien zijn er drie "indoor" schietbanen om diverse klein-kaliber projectielen en wapensystemen te testen.

De experimenten leggen we vast met hoogwaardige instrumenten met een ongekende precisie:

  • Multiple X-ray pulsers (t/m 1200 kV)
  • Shimadzu hogesnelheidsvideocamera (1 miljoen fps met 100 frame capaciteit)
  • IMACON ultrahogesnelheidscamera’s (100 miljoen fps met 8 frame capaciteit)
  • hogesnelheidscamera’s om 3D-deformatie en belasting te meten (9800 fps)

Uniek is de combinatie van hogesnelheidscamera’s met een röntgenbron. Omdat röntgen geen licht of rook waarneemt, bevatten de gecombineerde beelden tot op de miljoenste seconde informatie over explosies of de inslag van een projectiel en de impact daarvan op en de respons van het beschermingsmateriaal.

Dit korte filmpje toont hoe TNO in samenwerking met private en publieke partners innovaties op ballistisch gebied tot stand brengt. Het is een voorbeeld van hoe wij inspelen op urgente operationele behoeften van onze opdrachtgevers.

Bereikbaarheid

Het LBR Lab is goed te bereiken en ligt direct aan de A12 en A4 bij het Prins Clausplein in Den Haag. Vanaf Schiphol is het circa 40 minuten met de auto, vanaf vliegveld Rotterdam-The Hague circa 10 minuten.