Informatietype:
Project
Thema:
Zonnetechnologie
Unit:
Industrie

Bright View Energy: zonne-energie uit raamoppervlak

In samenwerking met

Solliance

Zonne-energie is niet alleen meer op te wekken uit zonnepanelen op het dak. Met speciale materialen zijn ook gevels en wegen te gebruiken. Het veelgebruikte glas op gebouwen vormde een struikelblok. Onze experts hebben daar nu samen met partners binnen Solliance een oplossing voor gevonden. De beoogde spin-off Bright View Energy gaat de nieuwe technologie op de markt brengen.

Solliance

Solliance is gespecialiseerd in de technologie voor dunne filmzonnecellen. Ze ontwikkelen toepassingen om die zonnecellen in zoveel mogelijk materialen te verwerken om energie te oogsten. Solliance is een samenwerking tussen ons en onder meer imec, Forschungszentrum Jülich, de TU’s Eindhoven, Delft en Twente, Universiteit Hasselt, RU Groningen en bedrijven als VDL, DSM, STS, Panasonic en Shell.

Energie én zicht

Omdat grote gebouwen steeds vaker glazen gevels hebben, is hier veel winst te behalen. Probleem is dat het zicht door glas met dunne film vaak minder goed is. In de oplossing van Solliance levert het glas energie op, terwijl het toch doorzichtig blijft.

De nu ontwikkelde technologie heeft een dunne film opgeleverd die vrijwel onzichtbaar tussen lagen glas is aan te brengen en zeer kosteneffectief elektriciteit opwekt uit zonne-energie. Het materiaal is dun, weegt bijna niks en is in elke vorm, afmeting en mate van transparantie te maken. Zo is het makkelijk te gebruiken in gebogen glazen façades zonder het uiterlijk van het gebouw aan te tasten. De dunne film is ook makkelijk te produceren en heeft een zeer lage ecologische voetafdruk.

Verder perfectioneren

De werking van het product is op een klein oppervlak aangetoond. De komende periode gaan de experts met een partner een demonstrator op grotere schaal bouwen. Ook gaan ze het product verder perfectioneren samen met industriële partijen in de waardeketen (fabrikanten van glas, film, bouw, energie). Bright View Energy levert daarbij de techniek om de film doorzichtig te maken. Het integreren van de film in het glas biedt grote kansen voor nieuwe bedrijvigheid in ons land.

Interesse?

We zijn inmiddels in gesprek met binnen- en buitenlandse bedrijven. We verwelkomen ook nog andere partijen die een rol willen spelen in het verder ontwikkelen van dit innovatieve product. Heb je interesse? Laat het ons weten en neem contact op met Hans Bouman.

Laat je verder inspireren

13 resultaten, getoond 1 t/m 5

Rendement van 30% bereikt met vier terminal perovskiet-silicium pv-tandemcellen

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022

TNO, TU Eindhoven, imec en TU Delft, partners in Solliance, hebben de krachten gebundeld om de conversie-efficiëntie van tandemzonnecellen verder te verhogen tot voorbij de grenzen van de huidige commerciële fotovoltaïsche (pv) modules.

Waarom Europa zijn eigen zonnepanelen moet gaan produceren

Informatietype:
Artikel

De meeste zonnepanelen komen uit China. Tijd om de productie van zonnepanelen terug naar Europa te halen. Met slimme oplossingen van TNO.

Zonpositief webinars

Informatietype:
Webinar
2 augustus 2022
4 afleveringen

Bekijk 4 webinars over zonne-energie: zonne-energie op weg naar impact, innovaties in zonne-energie-technologie en betaalbare zonne-energie van elk oppervlak.

Nieuwe silicium zonnecellen

Informatietype:
Artikel
De meest toegepaste technologie voor zonnepanelen is kristallijn silicium. Ruim de helft van de zonnepanelen wereldwijd bevat TNO-technologie. Lees meer.

Zonnecellen voor aerospace-toepassingen

Informatietype:
Artikel
TNO werkt met verschillende partners aan zeer innovatieve concepten voor zonnecellen in Aerospace. Zoals zonnepanelen op drones.