Informatietype:
Project
Unit:
High Tech Industry

InnSenTec: temperaturen meten op een groot oppervlak

Het printen van micro-elektronica op superdunne folie biedt ongekend veel mogelijkheden. Bij Holst Centre op de High Tech Campus in Eindhoven werken we samen met partners aan veelbelovende, innovatieve toepassingen. Zo ontwikkelden we een technologie om met sensoren over een groot oppervlak op veel plekken tegelijk temperaturen te meten.

Voor het printen van de sensoren op folie met een ‘dikte’ van rond de honderd micrometer is geen geavanceerde en dure apparatuur nodig. Want dat kan met de gangbare techniek van het zeefdrukken. In een zogeheten ‘proof of concept’ hebben onze experts honderden sensoren geprint op een vel van 1,5 m2. In plaats van lokaal op één punt temperatuur te meten, kan dat nu op een groot oppervlak.

Breed toepasbaar

De geprinte folie is zowel flexibel als dun. Hierdoor zijn veel verschillende toepassingen mogelijk. Denk aan het meten van de temperatuur op verschillende plekken van het lichaam van een patiënt in een ziekenhuisbed. Of aan het verwerken van sensoren in de kleding van een sporter. Maar ook batterijen in elektrische voertuigen en laptops zijn te monitoren. Zo spoor je oververhitting in een vroeg stadium op. De technologie is ook handig in allerlei industriële processen waarin temperatuur een cruciale factor is.

Stabiel en nauwkeurig in extreme temperaturen

De techniek met geprinte sensoren op flexibele folie zal in de toekomst het meten van temperaturen in apparaten en machines via chips op printplaten gaan vervangen. Die hebben als belemmering dat ze door hun dikte veel minder goed toepasbaar zijn in apparaten waar elke tiende of honderdste millimeter telt. De geprinte sensoren zijn zeer stabiel, meten heel nauwkeurig en kunnen extreme temperaturen aan. Die combinatie maakt deze technologie uniek in de wereld. De techniek is ook toe te passen voor het meten van bijvoorbeeld vocht of druk in een geïntegreerd geprint systeem.

Verder optimaliseren

We zijn nu bezig de technologie verder te optimaliseren en aan te tonen dat deze op grotere schaal toepasbaar is. Vervolgens maken we de technologie klaar voor de markt in een spin-off. Er zijn al gesprekken gaande met potentiële klanten in automotive en gezondheidszorg.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in deze technologie? Laat het ons weten en neem contact op met Rolph Segers.

Laat je verder inspireren

3 resultaten, getoond 1 t/m 3

PITCCH event: Showcasing Open Innovation

Informatietype:
Evenement

Het PITCCH evenement presenteert successen uit het project, geeft praktische tips voor Open Innovatie projecten en bespreekt routes voor financiering van Open Innovatie.

Startdatum:
Locatie:
Haus der Wirtschaft Baden-Württemberg, Stuttgart – Bertha-Benz Hall

Veilig de weg op met reflecterende coating

Informatietype:
Insight
18 januari 2023

Rheollight ™ door Ink Event is een nieuw soort reflectieve coating die in het leven is geroepen voor een veiligere en mooiere wereld van morgen. Hun missie is dan ook: “Crystal Glass Pigments for a brilliant, beautiful and safer world".

TNO in kerngroep project SYSCHEMIQ voor een circulaire economie

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2022
De Europese Unie heeft onlangs een financiële impuls van 9,6 miljoen euro toegezegd aan het internationale onderzoeks- en demonstratieproject SYSCHEMIQ, waar TNO aan deelneemt.