Informatietype:
Project
Thema:
Digitale samenleving
Smart work
Unit:
High Tech Industry

MetaCap: de werkelijkheid in de virtuele wereld brengen

Videogesprekken zijn in hun opzet best saai, omdat alles in 2D is. TNO brengt daarom de werkelijkheid dichter bij de virtuele wereld. Door het gebruik van speciale camera’s zijn mensen in een dieptebeeld te registreren en tijdens een gesprek zo realistisch weer te geven alsof ze bij je op de bank of aan de vergadertafel zitten. Het beeld gaat van het platte 2D naar 3D. De technologie MetaCap is inmiddels marktrijp.

MetaCap

Grafische avatars evolueren

TNO maakt 3D opnames van personen in real-time. Zo ontstaat een puntenwolk, die in een virtuele ruimte geprojecteerd kan worden. Daardoor zijn een-op-eengesprekken heel realistisch in beeld te brengen, tot zelfs vergaderingen met meer mensen in één ruimte. De traditionele grafische avatars maken plaats voor echte weergave van personen, die in allerlei posities en situaties in een 3D-stream zijn te projecteren. MetaCap: volumetrische personages in virtual reality. De fysieke en digitale wereld met elkaar verweven.

Samenzijn

Tijdens een vergadering via Teams of Zoom bijvoorbeeld krijg je nu alle hoofden van de deelnemers in een kader op je scherm, elk met een eigen achtergrond. In de nieuwe situatie zie je de vergadertafel voor je met je collega’s, ook al is iedereen op een andere locatie. Tijdens corona maakten we het mogelijk dat grootouders, die geen bezoek mochten ontvangen, hun kinderen of kleinkinderen in augemented reality bij hen op de bank zagen zitten. Nog steeds op afstand, maar door de 3D livestream zo realistisch dat er een gevoel ontstond van tóch samenzijn.

Uiteenlopende toepassingen

De toepassingen zijn legio. TNO heeft gedemonstreerd hoe reddingsacties op zee, waarbij tijd en snelheid van handelen cruciaal zijn, efficiënter zijn te maken. Het trainen van mensen op afstand wordt veel realistischer. Denk ook aan gesprekken waarbij het van belang is iemands houding en gezichtsuitdrukkingen te zien, zoals bij sollicitaties. Het geldt ook voor allerlei vormen van communicatie waarbij onderling vertrouwen een rol speelt. En voor contact tussen familieleden heeft MetaCap zich al bewezen als succesvolle toepassing.

Get inspired

85 resultaten, getoond 1 t/m 5

Data-doorbraak dwingt zorg tot actie

Informatietype:
Insight
6 februari 2024
Er komt een datarevolutie in de zorg aan. Dit levert ons zorgsysteem kansen met ingrijpende gevolgen. Dit dwingt de zorg nu al tot actie.

Data spaces in de zorg

Informatietype:
Podcast
6 februari 2024
1 aflevering

De Europese Datatoekomst: Een blik op de Finse aanpak

Informatietype:
Insight
6 februari 2024

HERACLES legt basis voor veilige datadeling in zorg

Informatietype:
Insight
6 februari 2024

ESI symposium

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
Theater De Schalm in Veldhoven, Nederland