Informatietype:
Project
Thema:
Digitale samenleving
Smart work
Unit:
High Tech Industry

MetaCap: de werkelijkheid in de virtuele wereld brengen

Videogesprekken zijn in hun opzet best saai, omdat alles in 2D is. TNO brengt daarom de werkelijkheid dichter bij de virtuele wereld. Door het gebruik van speciale camera’s zijn mensen in een dieptebeeld te registreren en tijdens een gesprek zo realistisch weer te geven alsof ze bij je op de bank of aan de vergadertafel zitten. Het beeld gaat van het platte 2D naar 3D. De technologie MetaCap is inmiddels marktrijp.

MetaCap

Grafische avatars evolueren

TNO maakt 3D opnames van personen in real-time. Zo ontstaat een puntenwolk, die in een virtuele ruimte geprojecteerd kan worden. Daardoor zijn een-op-eengesprekken heel realistisch in beeld te brengen, tot zelfs vergaderingen met meer mensen in één ruimte. De traditionele grafische avatars maken plaats voor echte weergave van personen, die in allerlei posities en situaties in een 3D-stream zijn te projecteren. MetaCap: volumetrische personages in virtual reality. De fysieke en digitale wereld met elkaar verweven.

Samenzijn

Tijdens een vergadering via Teams of Zoom bijvoorbeeld krijg je nu alle hoofden van de deelnemers in een kader op je scherm, elk met een eigen achtergrond. In de nieuwe situatie zie je de vergadertafel voor je met je collega’s, ook al is iedereen op een andere locatie. Tijdens corona maakten we het mogelijk dat grootouders, die geen bezoek mochten ontvangen, hun kinderen of kleinkinderen in augemented reality bij hen op de bank zagen zitten. Nog steeds op afstand, maar door de 3D livestream zo realistisch dat er een gevoel ontstond van tóch samenzijn.

Uiteenlopende toepassingen

De toepassingen zijn legio. TNO heeft gedemonstreerd hoe reddingsacties op zee, waarbij tijd en snelheid van handelen cruciaal zijn, efficiënter zijn te maken. Het trainen van mensen op afstand wordt veel realistischer. Denk ook aan gesprekken waarbij het van belang is iemands houding en gezichtsuitdrukkingen te zien, zoals bij sollicitaties. Het geldt ook voor allerlei vormen van communicatie waarbij onderling vertrouwen een rol speelt. En voor contact tussen familieleden heeft MetaCap zich al bewezen als succesvolle toepassing.

Get inspired

77 resultaten, getoond 1 t/m 5

Betrouwbare en real-time digital twin systemen

Informatietype:
Artikel

Optimaliseer de prestaties van je digital twin met Multi-party Digital Twin. Ook iets voor jouw organisatie? Ontdek hoe onze TNO-experts je kunnen helpen.

TNO Cybersecurity Marktdag

Informatietype:
Evenement

Ben jij benieuwd naar de nieuwste cyberinnovaties? Kom naar TNO's Cybersecurity Marktdag op donderdag 12 oktober.

Startdatum:
Locatie:
The Hague Security Delta (HSD). Wilhelmina van Pruisenweg 104, Den Haag

Overheden leren binnen NICPET kansen benutten van veilige datadeeltechnieken

Informatietype:
Insight
15 augustus 2023

Maatschappelijke problemen kunnen effectiever worden bestreden door privacy vriendelijk inzichten uit meerdere databronnen te combineren. Drie partners vertellen hoe NICPET hierbij helpt.

Hightech- en maakindustrie innovatiemotor voor Nederland

Informatietype:
Nieuws
1 augustus 2023

Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen. Hiervoor is nieuwe kennis en technologie onontbeerlijk. De Nederlandse hightech- en maakindustrie fungeert daarbij als belangrijke innovatiemotor.

Future Network Services ontvangt financiering uit Nationaal Groeifonds voor ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
3 juli 2023

Future Network Services ontvangt €203 miljoen uit Nationaal Groeifonds voor de ontwikkeling van 6G in Nederland. Het consortium wil hiermee een sterk Nederlands 6G-ecosysteem ontwikkelen.