Sensormat: vitale lichamelijke functies contactloos meten
Het meten van vitale functies als hartslag en ademhaling zijn doorgaans een momentopname en is er altijd apparatuur voor nodig die met het lichaam is verbonden. Het zou mooi zijn als je bijvoorbeeld baby’s thuis of patiënten in een ziekenhuis continu zou kunnen monitoren, zonder pleisters, slangetjes of snoertjes. Dat kan nu met de bij TNO in Holst Centre ontwikkelde sensormat.

Hartslag, ademhaling, houding
De mat zit vol sensoren, geprint op een ultradunne folie die verwerkt wordt in of gelegd onder een speciale matras. Behalve hartslag en ademhaling zijn ook houding en bewegingen van de persoon te detecteren. Door op tal van plekken in de hypergevoelige mat de druk van het lichaam te meten is af te leiden of bijvoorbeeld een baby al dan niet rustig slaapt. Ouders krijgen op hun smartphone nauwkeurige, realtime informatie over hoe hun kind ligt en ademt. Een volgende stap is het toevoegen van sensoren om bloeddruk, lichaamstemperatuur en vochtigheid meten.
Comfortabele methode
Aan de basis van de sensormat ligt de technologie van geprinte elektronica, waar TNO in Holst Centre vergaand in is gespecialiseerd. Daardoor is een groot ultradun oppervlak van sensoren te voorzien. In de mat zijn enkele honderden zogeheten piëzo-elektrische sensoren geprint. Omdat de ondergrond zacht en flexibel is, is het voor de patiënt comfortabel. De sensormat meet op een contactloze manier vitale functies en activiteiten zonder dat de persoon er iets van merkt. Behalve in een bed kan de sensormat ook worden geïntegreerd in de zitting en rugleuning van een bureau- of autostoel om functies, activiteiten of alertheid te monitoren.
Over langere periode meten
Realtime informatie over de conditie van kind of patiënt is nuttig, maar door de gegevens over langere tijd te verzamelen zijn veel meer toepassingen mogelijk. Er ontstaat een duidelijk beeld van slaapgedrag, groei en andere belangrijke indicatoren van iemands gezondheid en zijn er patronen te herkennen. Die kunnen weer een voorspelling zijn voor mogelijke aandoeningen. Dankzij de diepgaande kennis van TNO op het gebied van ict en slimme algoritmen is het verzamelen en gebruiken van de data op een absoluut veilige manier te realiseren.
Patiënten thuis monitoren
De sensormat kan een belangrijke rol spelen in de gezondheidszorg en het reduceren van kosten. Bedlegerige patiënten kunnen in veel gevallen sneller naar huis, omdat ze daar constant contactloos worden gemonitord. Een andere mogelijke toepassing is de flexibele en rekbare geprinte sensoren in de kleding van topsporters verwerken om met de verkregen data hun prestaties te verbeteren.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
ENGAGE: Patiëntgerichte technologie voor een beter inzicht in ziekte
Het ENGAGE-consortium richt zich op het ontwikkelen van digitale biomarkers voor Type 2 Diabetes-patiënten om de ziekteprogressie te monitoren en zelfmanagement en preventie mogelijk te maken.


Tijdmakers: minder lang wachten op een nieuw medicijn dankzij AMS
In deze aflevering spreken we tijdmaker Wouter Vaes, onderzoeker op het gebied van microdosing en microtracer studies, over hoe hij met AMS-technologie de ontwikkeltijd van nieuwe medicijnen met jaren kan versnellen.


Succesvol nieuwe technologie implementeren? Zo doe je dat
Wil je graag nieuwe technologische ontwikkelingen inzetten binnen je organisatie? Het succes daarvan is sterk afhankelijk van de manier waarop medewerkers daarmee omgaan. Wouter van der Torre, onderzoeker op het gebied van productiviteit en duurzame inzetbaarheid bij TNO, geeft vier slimme tips.


Vier baanbrekende inzichten: de toekomst van werk
Gaat de opkomst van kunstmatige intelligentie en robotica zorgen voor een werkloosheidsgolf, of hebben we straks juist een robot als collega? Steven Dhondt, senior onderzoeker bij TNO en hoogleraar aan de KU Leuven, deelt zijn visie over de toekomst van werk.


TNO-blik op 2030: Medicijnen 2 jaar sneller ontwikkeld
Om de kwaliteit van leven te verhogen, levens te verlengen en zorgkosten te verlagen, moeten nieuwe medicijnen sneller en goedkoper beschikbaar worden. We helpen door het ontwikkelproces van geneesmiddelen nog dit decennium met twee jaar te versnellen. Zo dragen we samen bij aan het leven van morgen.

