Informatietype:
Project
Thema:
Digitale gezondheid
Unit:
High Tech Industry

Sensormat: vitale lichamelijke functies contactloos meten

Het meten van vitale functies als hartslag en ademhaling zijn doorgaans een momentopname en is er altijd apparatuur voor nodig die met het lichaam is verbonden. Het zou mooi zijn als je bijvoorbeeld baby’s thuis of patiënten in een ziekenhuis continu zou kunnen monitoren, zonder pleisters, slangetjes of snoertjes. Dat kan nu met de bij TNO in Holst Centre ontwikkelde sensormat.

_VBW.1221.9736

Hartslag, ademhaling, houding

De mat zit vol sensoren, geprint op een ultradunne folie die verwerkt wordt in of gelegd onder een speciale matras. Behalve hartslag en ademhaling zijn ook houding en bewegingen van de persoon te detecteren. Door op tal van plekken in de hypergevoelige mat de druk van het lichaam te meten is af te leiden of bijvoorbeeld een baby al dan niet rustig slaapt. Ouders krijgen op hun smartphone nauwkeurige, realtime informatie over hoe hun kind ligt en ademt. Een volgende stap is het toevoegen van sensoren om bloeddruk, lichaamstemperatuur en vochtigheid meten.

Comfortabele methode

Aan de basis van de sensormat ligt de technologie van geprinte elektronica, waar TNO in Holst Centre vergaand in is gespecialiseerd. Daardoor is een groot ultradun oppervlak van sensoren te voorzien. In de mat zijn enkele honderden zogeheten piëzo-elektrische sensoren geprint. Omdat de ondergrond zacht en flexibel is, is het voor de patiënt comfortabel. De sensormat meet op een contactloze manier vitale functies en activiteiten zonder dat de persoon er iets van merkt. Behalve in een bed kan de sensormat ook worden geïntegreerd in de zitting en rugleuning van een bureau- of autostoel om functies, activiteiten of alertheid te monitoren.

Over langere periode meten

Realtime informatie over de conditie van kind of patiënt is nuttig, maar door de gegevens over langere tijd te verzamelen zijn veel meer toepassingen mogelijk. Er ontstaat een duidelijk beeld van slaapgedrag, groei en andere belangrijke indicatoren van iemands gezondheid en zijn er patronen te herkennen. Die kunnen weer een voorspelling zijn voor mogelijke aandoeningen. Dankzij de diepgaande kennis van TNO op het gebied van ict en slimme algoritmen is het verzamelen en gebruiken van de data op een absoluut veilige manier te realiseren.

Patiënten thuis monitoren

De sensormat kan een belangrijke rol spelen in de gezondheidszorg en het reduceren van kosten. Bedlegerige patiënten kunnen in veel gevallen sneller naar huis, omdat ze daar constant contactloos worden gemonitord. Een andere mogelijke toepassing is de flexibele en rekbare geprinte sensoren in de kleding van topsporters verwerken om met de verkregen data hun prestaties te verbeteren.

Laat je verder inspireren

92 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO lanceert spin-off AIKON Health voor draagbare monitoring gezondheid

Informatietype:
Nieuws
13 september 2023

TNO lanceert de spin-off AIKON Health, gericht op draagbare biosensoren die zich richten op chronische zorgbeheer, te beginnen met hartmonitoring.

Hoe creëer je rust en focus in een hectische en veeleisende werkomgeving?

Informatietype:
Nieuws
12 september 2023

Mindfulness training heeft bewezen invloed op stress, welzijn en concentratie. Hoe bevorderen we dit op het werk? Onderzoek naar omgevingsfactoren is beperkt. TNO deed verkennend onderzoek via literatuur en interviews met experts en topmanagers.

TNO-onderzoek: Burn-outklachten onder jongeren een groeiend probleem

Informatietype:
Nieuws
5 september 2023

In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren. Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en  het CBS blijkt bovendien dat de ernst van ervaren burn-outklachten onder jonge werkenden, die veel klachten hebben, toeneemt.

Meer zelfstandig ondernemers met arbeidsongeschiktheidsvoorziening

Informatietype:
Nieuws
12 juli 2023

Begin 2023 had 65 procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel een financiële voorziening tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Dit blijkt uit cijfers van de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van TNO en het CBS.

Nationale Wetenschapsagenda steunt project vroegtijdige opsporing stress bij jonge kinderen

Informatietype:
Nieuws
11 juli 2023

Het project HEALS Applied heeft als doel stress bij jonge kinderen vroegtijdig op te sporen en ouders indien nodig te ondersteunen. Het project is geïnitieerd door Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en TNO.