Informatietype:
Project
Thema:
Digitale gezondheid
Unit:
High Tech Industry

Sensormat: vitale lichamelijke functies contactloos meten

Het meten van vitale functies als hartslag en ademhaling zijn doorgaans een momentopname en is er altijd apparatuur voor nodig die met het lichaam is verbonden. Het zou mooi zijn als je bijvoorbeeld baby’s thuis of patiënten in een ziekenhuis continu zou kunnen monitoren, zonder pleisters, slangetjes of snoertjes. Dat kan nu met de bij TNO in Holst Centre ontwikkelde sensormat.

_VBW.1221.9736

Hartslag, ademhaling, houding

De mat zit vol sensoren, geprint op een ultradunne folie die verwerkt wordt in of gelegd onder een speciale matras. Behalve hartslag en ademhaling zijn ook houding en bewegingen van de persoon te detecteren. Door op tal van plekken in de hypergevoelige mat de druk van het lichaam te meten is af te leiden of bijvoorbeeld een baby al dan niet rustig slaapt. Ouders krijgen op hun smartphone nauwkeurige, realtime informatie over hoe hun kind ligt en ademt. Een volgende stap is het toevoegen van sensoren om bloeddruk, lichaamstemperatuur en vochtigheid meten.

Comfortabele methode

Aan de basis van de sensormat ligt de technologie van geprinte elektronica, waar TNO in Holst Centre vergaand in is gespecialiseerd. Daardoor is een groot ultradun oppervlak van sensoren te voorzien. In de mat zijn enkele honderden zogeheten piëzo-elektrische sensoren geprint. Omdat de ondergrond zacht en flexibel is, is het voor de patiënt comfortabel. De sensormat meet op een contactloze manier vitale functies en activiteiten zonder dat de persoon er iets van merkt. Behalve in een bed kan de sensormat ook worden geïntegreerd in de zitting en rugleuning van een bureau- of autostoel om functies, activiteiten of alertheid te monitoren.

Over langere periode meten

Realtime informatie over de conditie van kind of patiënt is nuttig, maar door de gegevens over langere tijd te verzamelen zijn veel meer toepassingen mogelijk. Er ontstaat een duidelijk beeld van slaapgedrag, groei en andere belangrijke indicatoren van iemands gezondheid en zijn er patronen te herkennen. Die kunnen weer een voorspelling zijn voor mogelijke aandoeningen. Dankzij de diepgaande kennis van TNO op het gebied van ict en slimme algoritmen is het verzamelen en gebruiken van de data op een absoluut veilige manier te realiseren.

Patiënten thuis monitoren

De sensormat kan een belangrijke rol spelen in de gezondheidszorg en het reduceren van kosten. Bedlegerige patiënten kunnen in veel gevallen sneller naar huis, omdat ze daar constant contactloos worden gemonitord. Een andere mogelijke toepassing is de flexibele en rekbare geprinte sensoren in de kleding van topsporters verwerken om met de verkregen data hun prestaties te verbeteren.

Laat je verder inspireren

8 resultaten, getoond 1 t/m 5

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
22 augustus 2023
4 afleveringen

Dit is de tijd van grote uitdagingen. Van innovatieve oplossingen. De tijd om duurzaamheid te versnellen. Waarin wevoorop lopenin veiligheid. Levens gezonder maken. En klimaatveranderingbestrijden… Vanuit de ruimte! Dit is de tijd van: Het kan wél. Dit is ónze tijd. Met Glenn van der Burg.

De invloed van technologie op werk

Informatietype:
Podcast
3 juli 2023
2 afleveringen

In deze podcastreeks gaan TNO onderzoekers met partners in gesprek over de invloed van technologie op werk.

Innovatie en ondernemerschap in lage- en middeninkomenslanden

Informatietype:
Podcast
1 maart 2023
1 aflevering

Afrika ontwikkelt zich heel snel en er zijn volop kansen voor succesvol ondernemerschap. Belangrijk is de kwetsbare groepen mee te nemen in deze ontwikkeling en grote transities te realiseren. Want er is nog veel te doen. Het programma Innovation for Development (I4D) van TNO innoveert samen met Nederlandse en lokale partners in lage en midden inkomenslanden.

Skills based arbeidsmarkt

Informatietype:
Podcast
5 juli 2022
5 afleveringen

In een reeks van 5 podcasts over de arbeidsmarkttransitie gaat Glenn van der Burg samen met TNO experts op zoek naar de antwoorden op vraagstukken in de arbeidsmarkt.

Hybride werken

Informatietype:
Podcast
5 juli 2022
1 aflevering

Hybride werken: veel mensen willen het, veel organisaties worstelen ermee. Glenn van der Burg, Noortje Wiezer (TNO) en Willem van Rheenen (ArboUnie) gaan erover in gesprek in de podcast.