Informatietype:
Project
Thema:
Energie in de gebouwde omgeving
Unit:
High Tech Industry

Thermochrome coatings: energie besparen door gecoate beglazing

Gebouwen verwarmen en koelen kost veel energie. Met speciale coatings op de ramen is hier flink op te besparen. Deze coating benut de warmtestraling van de zon op momenten dat het nodig is. De coating houdt de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Dat schakelen gebeurt volautomatisch dankzij de thermochrome laag.

Schakelen op basis van temperatuur

We ontwikkelden de coating bij Brightlands Materials Center. Bijzonder is dat het een veel kortere terugverdientijd heeft dan de systemen die nu op de markt zijn. Terwijl de opbrengst minstens zo goed is. Het geheim is de thermochrome coating die in- en uitschakelt op basis van temperatuur. Beneden een bepaalde temperatuur laat de coating infraroodlicht, en dus warmte, door. Komt de temperatuur boven een ingestelde waarde, dan houdt het infraroodlicht tegen. Dit systeem is goedkoper dan de huidige elektrochrome systemen en het glas blijft transparant bij het weren van zonlicht.

Minder energie en CO2

Dat het glas niet verkleurt of donkerder wordt, scheelt een barrière voor architecten om dit toe te passen in hun ontwerpen. En voor grote renovatieprojecten is het gecoate glas een betaalbare oplossing om energie te besparen. Volgens berekeningen is op het totale energieverbruik van een woning tot meer dan 20 procent te besparen. Per jaar levert dat gemiddeld ruim 600 euro per woning op. En landelijk scheelt het 4,5 megaton aan CO2-uitstoot per jaar.

Wereldwijde markt

Veel bestaande systemen voor ‘slimme’ beglazing werken of goed in warme gebieden of in koude. De thermochrome coating is ontworpen voor gematigde klimaten die zomers en winters kennen. Dat maakt het product voor het grootste deel van de wereld interessant. De markt van vlak gecoat glas, waarin tientallen miljarden euro’s omgaan, groeit jaarlijks met zo’n 8 procent. Omdat de thermochrome coating voordeliger is dan de huidige coatings liggen hier grote kansen.

Van lab naar prototype

De werking van de thermochrome coating is inmiddels in het lab bewezen. Dat is een doorbraak. Want veel bedrijven en kennisinstellingen liepen steeds vast omdat de temperatuur waarbij het schakelen lukte veel te hoog was. De nu ontwikkelde coating schakelt op elke gewenste temperatuur. Voor woningen is dit tussen de 15 en 25 graden. Binnen 2 jaar moet er een prototype zijn dat onder reële omstandigheden werkt. Dan ligt de weg naar marktintroductie open.

Interesse?

Wil je investeren in of op een andere manier bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze technologie? Laat het ons weten en neem contact op met Rolph Segers.

Laat je verder inspireren

17 resultaten, getoond 6 t/m 10

Wordt de contingentenaanpak de doorbraak bij het verduurzamen van woningen?

Informatietype:
Insight
12 december 2022

Door slimme matching en vraagbundeling werkt TNO samen met onze partners aan een meer uniforme renovatieaanpak die het mogelijk maakt om verduurzamingsrenovaties efficiënter uit te voeren.

TNO spin-off Cellcius wint prijs klimaatcoalitie Bill Gates

Informatietype:
Nieuws
4 oktober 2022

Cellcius, een spin-off van TNO die werkt aan de doortonwikkeling van warmtebatterijtechnologie voor energieopslag, wint Explorer Grant van Breakthrough Energy.

Energiebesparende tips voor koele woning in de zomer

Informatietype:
Nieuws
19 juli 2022

Actieve koeling in woningen, met bijvoorbeeld een airco, is vaak niet nodig. Lees welke effectieve manieren je zelf kan doen om je huis koeler te houden.

In de volgende versnelling naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving

Informatietype:
Webinar
21 juni 2022
1 aflevering

Bekijk het webinar terug en kom alles te weten over onze nieuwe aanpak voor het slimmer, goedkoper en efficiënter verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Versneld op weg naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving

Informatietype:
Artikel
Met de contingentenaanpak van TNO kan de gebouwde omgeving in Nederland een stuk sneller en goedkoper verduurzamen.