Informatietype:
Project
Thema:
Energie in de gebouwde omgeving
Unit:
High Tech Industry

Thermochrome coatings: energie besparen door gecoate beglazing

Gebouwen verwarmen en koelen kost veel energie. Met speciale coatings op de ramen is hier flink op te besparen. Deze coating benut de warmtestraling van de zon op momenten dat het nodig is. De coating houdt de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Dat schakelen gebeurt volautomatisch dankzij de thermochrome laag.

Schakelen op basis van temperatuur

We ontwikkelden de coating bij Brightlands Materials Center. Bijzonder is dat het een veel kortere terugverdientijd heeft dan de systemen die nu op de markt zijn. Terwijl de opbrengst minstens zo goed is. Het geheim is de thermochrome coating die in- en uitschakelt op basis van temperatuur. Beneden een bepaalde temperatuur laat de coating infraroodlicht, en dus warmte, door. Komt de temperatuur boven een ingestelde waarde, dan houdt het infraroodlicht tegen. Dit systeem is goedkoper dan de huidige elektrochrome systemen en het glas blijft transparant bij het weren van zonlicht.

Minder energie en CO2

Dat het glas niet verkleurt of donkerder wordt, scheelt een barrière voor architecten om dit toe te passen in hun ontwerpen. En voor grote renovatieprojecten is het gecoate glas een betaalbare oplossing om energie te besparen. Volgens berekeningen is op het totale energieverbruik van een woning tot meer dan 20 procent te besparen. Per jaar levert dat gemiddeld ruim 600 euro per woning op. En landelijk scheelt het 4,5 megaton aan CO2-uitstoot per jaar.

Wereldwijde markt

Veel bestaande systemen voor ‘slimme’ beglazing werken of goed in warme gebieden of in koude. De thermochrome coating is ontworpen voor gematigde klimaten die zomers en winters kennen. Dat maakt het product voor het grootste deel van de wereld interessant. De markt van vlak gecoat glas, waarin tientallen miljarden euro’s omgaan, groeit jaarlijks met zo’n 8 procent. Omdat de thermochrome coating voordeliger is dan de huidige coatings liggen hier grote kansen.

Van lab naar prototype

De werking van de thermochrome coating is inmiddels in het lab bewezen. Dat is een doorbraak. Want veel bedrijven en kennisinstellingen liepen steeds vast omdat de temperatuur waarbij het schakelen lukte veel te hoog was. De nu ontwikkelde coating schakelt op elke gewenste temperatuur. Voor woningen is dit tussen de 15 en 25 graden. Binnen 2 jaar moet er een prototype zijn dat onder reële omstandigheden werkt. Dan ligt de weg naar marktintroductie open.

Interesse?

Wil je investeren in of op een andere manier bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze technologie? Laat het ons weten en neem contact op met Rolph Segers.

Laat je verder inspireren

5 resultaten, getoond 1 t/m 5

Installateurs slaan handen ineen om Nederland versneld aan de warmtepomp te helpen

Informatietype:
Nieuws
22 december 2022

Het consortium Team Duurzaam Installeren 500 (TDI500) wil binnen drie jaar het aantal geïnstalleerde (hybride) warmtepompen met 500 extra warmtepompen per dag verhogen. Hiervoor moet de installatiesector op een andere manier te werk gaan. Zij hebben daarvoor vanuit de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) van RVO een subsidie van 5 miljoen euro gekregen.

TNO spin-off Cellcius wint prijs klimaatcoalitie Bill Gates

Informatietype:
Nieuws
4 oktober 2022

Cellcius, een spin-off van TNO die werkt aan de doortonwikkeling van warmtebatterijtechnologie voor energieopslag, wint Explorer Grant van Breakthrough Energy.

Energiebesparende tips voor koele woning in de zomer

Informatietype:
Nieuws
19 juli 2022

Actieve koeling in woningen, met bijvoorbeeld een airco, is vaak niet nodig. Lees welke effectieve manieren je zelf kan doen om je huis koeler te houden.

TNO in kerngroep project SYSCHEMIQ voor een circulaire economie

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2022
De Europese Unie heeft onlangs een financiële impuls van 9,6 miljoen euro toegezegd aan het internationale onderzoeks- en demonstratieproject SYSCHEMIQ, waar TNO aan deelneemt.

Nieuw energiezuinig ventilatiesysteem voor klaslokalen

Informatietype:
Nieuws
18 november 2021
Op het Jordan Montessori Lyceum werden in een proef 5 lokalen aangesloten op het nieuw ontwikkelde ventilatiesysteem. Er was een forse daling van fijnstof.