Informatietype:
Project
Unit:
High Tech Industry

Calosol: nieuwe coating haalt meer energie uit zonlicht

In de EU is in totaal 120 miljard vierkante meter beschikbaar om zonlicht om te zetten in elektriciteit en warmte. Deze vierkante meters vind je vooral op daken en gevels. Samen met partners hebben we een methode ontwikkeld om gevels om te toveren tot een energiebron. Zo zijn gebouwen op een relatief goedkope manier energiepositief te maken.

Calosol: nieuwe coating haalt meer energie uit zonlicht

Bekijk webinar Warmtewingevel.

Calosol: 120 miljard m2 dak en gevel benutten

Voor het grootschalig winnen van zonne-energie moeten we slim gebruik maken van bestaande oppervlakken, zoals daken, gevels en wegen. In de landen van de EU is in totaal 120 miljard vierkante meter beschikbaar om zonlicht om te zetten in elektriciteit en warmte. TNO heeft met partners een methode ontwikkeld om gevels om te toveren in een energiebron, met behoud van de esthetische en functionele eigenschappen. Zo zijn gebouwen op een relatief goedkope manier energiepositief te maken.

Innovatief gebruik van het zonnespectrum

Kern van de oplossing is een innovatieve coating die samen met AkzoNobel is ontwikkeld. Verf in de gebouwde omgeving wordt vaak ingezet om zon te reflecteren voor koeling, maar door dat te veranderen in absorberen is het mogelijk energie uit zonlicht te winnen. TNO-experts hebben manieren ontwikkeld om het voor ons onzichtbare deel van het zonnespectrum te benutten. Hierdoor kunnen zij alle kleuren maken die veel meer zonlicht absorberen, zoals wit dat een meer dan 30% hogere zonneabsorptie krijgt.

Mooie businesscase

Aangezien zo’n zestig procent van de gebruikte energie in huizen en gebouwen opgaat aan verwarming is hier veel winst te behalen. Met de nieuwe coating-techniek en het gebruik van speciaal ontwikkelde panelen is tussen de veertig en honderd procent van het zonlicht effectief te benutten. Dat levert een mooie businesscase op, zeker bij renovaties. Meer dan tachtig procent van de woningen in de EU is van vóór 1990 en slecht geïsoleerd. Door gebruik te maken van de nieuwe methode zijn de huizen vrij eenvoudig energiepositief te maken. De investering is snel terugverdiend en is een goed alternatief voor een warmtepomp die draait op lucht of een bodemlus.

Europees project

TNO coördineert het EU-project ENVISION dat het renovatieconcept momenteel ontwikkelt. Bij renovatie gaat het onder meer om het eenvoudig aanbrengen van een modulaire prefab constructie. In deze oplossing wordt het huis als het ware ingepakt, het dak voorzien van zonnepanelen en gevels van zonnewarmte collectoren. Daarnaast oogsten de in dit project gebruikte ramen energie uit zonlicht. De komende tijd staan demonstraties van deze oplossingen in verschillende landen op het programma.